Slovinci si pripomenuli svoj kultúrny sviatok vystúpením mladej speváčky Ditky

NETKY.SK • 12 Marec 2016, 13:06 • 2 min
Slovinci si pripomenuli svoj kultúrny sviatok vystúpením mladej speváčky Ditky

BRATISLAVA - Hudobným zážitkom, ktorý na pôde slovinského veľvyslanectva v Bratislave predviedla mladá slovinská speváčka Ditka, si Slovinci žijúci na Slovensku a ich priatelia pripomenuli koncom tohto týždňa svoj kultúrny sviatok Prešernov deň, ktorý pripadá na 8. februára.

slovakia

left justify in out

Ako povedala veľvyslankyňa Bernarda Gradišnik, bez kultúry, ktorá sa šíri prostredníctvom národného jazyka, by sa Slovinci pred 25 rokmi netešili vzniku samostatného suverénneho štátu.

 

"Kultúra je obrazom nášho národa a dáva nám identitu. Práve kultúra mala v histórii dôležitú úlohu pri vytváraní slovinského národa a štátu," zdôraznila veľvyslankyňa. Pripomenula, že deň nesie meno najväčšieho slovinského básnika, ktorý svojimi sonetmi predviedol, že slovinčina je porovnateľná s akýmkoľvek iným jazykom. Časť jeho básne Zdravljica, ktorú napísal v roku 1844, tvorí slovinskú štátnu hymnu.

 

Ditka už ako 11–ročná vydala prvé CD s piesňami pre deti, ktoré zložil jej otec, ten ju aj pri vystúpení sprevádzal. Dosiahla úspech na detskom festivale Fens v slovinskej Izole. Minulý rok v novembri sa stala víťazkou súťaže "30 years for you", ktorú organizoval Slovinský rozhlas a na jar sa jej pieseň v konkurencii svetovej produkcie ocitla v rebríčku 50 najpočúvanejších piesni v Slovinsku.

 

Organizátormi večera bolo Veľvyslanectvo Slovinskej republiky v Bratislave, Lektorát slovinského jazyka na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a Združenie SLO/SLO, ktoré združuje obchodné spoločnosti a občanov SR a Slovinska.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies