Slovinci sa lúčia s elitou, Kopitar hovorí o obrovskom sklamaní

NETKY.SK • 10 Máj 2015, 21:09 • 2 min
Slovinci sa lúčia s elitou, Kopitar hovorí o obrovskom sklamaní

OSTRAVA - Hokejisti Slovinska sa medzi svetovou elitou opäť neudržali dlhšie ako rok.

slovakia

left justify in out

Na šampionáte v Česku nebodovali ako nováčik v šiestich zápasoch ani raz a už pred záverečným duelom v ostravskej B-skupine s Dánskom je isté, že skončia v tabuľke na poslednom ôsmom mieste a čaká ich zostup do A-skupiny I. divízie MS.

 

Zverenci trénera Matjaža Kopitara definitívne stratili šancu na záchranu v nedeľňajšom zápase, v ktorom podľahli USA 1:3. Siedme Dánsko má pred ôsmymi "rysmi" náskok štyroch bodov a tí ho už tak nemôžu v tabuľke predbehnúť. "Cítime obrovské sklamanie," uviedol v mixzóne zjavne rozčarovaný Anže Kopitar, najväčšia hviezda slovinského výberu. "Myslím si, že táto skupina hráčov si zaslúžila lepšie umiestnenie. Realita je taká, že sme nehrali dostatočne dobrý hokej na to, aby sme zotrvali v elitnej kategórii," konštatoval center Los Angeles a klubový spoluhráč Slováka Mariána Gáboríka.

 

Smútok sa dal odčítať aj z tváre Roka Tičara. "Nie sú to ľahké pocity. Predstavovali sme si to inak, nič s tým ale nemôžeme urobiť," ťažko hľadal slová útočník Slovana Bratislava. Podľa neho sa nemajú Slovinci za čo hanbiť. Hoci v šiestich vystúpeniach v Ostrave vyšli bodovo naprázdno, podali sympatické výkony. Dlho držali nádej na dobrý výsledok s Bielorusmi, odohrali solídnu partiu s úradujúcimi šampiónmi Rusmi, proti Slovákom dlho viedli a jednogólový náskok stratili až v záverečných 13 minútach. "V každom zápase sme tvrdo bojovali a môžeme sa s pokojným svedomím pozrieť do zrkadla. Aj dnes sme sa do posledných chvíľ bili o lepší výsledok, nanešťastie sme nedokázali zvíťaziť."

 

Slovinci túžili dostať zápas s Američanmi aspoň do predĺženia. Bod by znamenal, že o záchrane by sa rozhodovalo až na záver skupiny v priamom súboji s Dánskom. "Potrebovali sme dnes získať bod, ale začali sme veľmi zle a rýchlo sme inkasovali dva góly po našich zaváhaniach. To nás stálo celý zápas. V druhej a tretej tretine sme sa snažili útočiť, ale tie malé chyby sme už nedokázali napraviť," smútil Tičarov spoluhráč zo Slovana Žiga Jeglič. Záblesk nádeje dal Slovincom Mušič, no na jeho zásah nedokázal nik z tímu nadviazať. "Po prvom strelenom góle sme sa dostali na koňa, vytvorili sme si niekoľko sľubných šancí, ale ich obrana pracovala na jednotku a súperov brankár chytal výborne. Neboli sme dostatočne 'hladní', aby sme dali druhý gól."

 

Hráči z malej alpskej krajiny dosiahli pozoruhodné výsledky na vlaňajšej zimnej olympiáde v Soči, kde zdolali Slovákov i Rakúšanov a pri premiére pod piatimi kruhmi obsadili senzačné siedme miesto. Na šampionátovej úrovni však už niekoľko rokov pravidelne "pendlujú" medzi najvyššou kategóriou a prvou divíziou. "Vždy, keď sa dostaneme do elitnej kategórie, sú to pre nás ťažké zápasy. Áno, predstavili sme sa na olympiáde, ale celkovo platí, že máme málo príležitostí ukázať sa svetu. Učíme sa za pochodu, aj tieto majstrovstvá sú pre nás lekciou. Musíme sa vyšplhať späť ešte silnejší, než sme boli. Chceme sa vrátiť do A-kategórie čo najskôr," sebavedomo vyhlásil Jeglič.

 

Podľa neho si Slovinsko nemôže nárokovať, že zotrvá medzi elitou dlhší čas. "Z hľadiska klubového hokeja nie je situácia v našej krajine ružová. Máme jediný profesionálny klub, ostatné sa boria s finančnými problémami. Takisto máme malú hráčsku základňu. Ťažké to majú najmä mladí hráči, ktorých tréneri príliš skoro vytiahnu do mužského hokeja a ešte nie sú na to pripravení. Kľúčom je, aby čo najviac našich hráčov hralo v elitných ligách. Máme mladú generáciu, ktorá môže v nasledujúcich rokoch ťahať národný tím. Verím, že nám aj tieto zápasy dali množstvo skúseností a mnoho sme sa v Ostrave naučili," dodal pre TASR Jeglič.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies