Slovinci pohrozili blokádou cesty, ak sa nezačne stavať chýbajúci úsek diaľnice

NETKY.SK • 22 September 2014, 18:46 • 2 min
Slovinci pohrozili blokádou cesty, ak sa nezačne stavať chýbajúci úsek diaľnice

ĽUBĽANA - Slovinci, ktorí bývajú na severovýchode krajiny pozdĺž chýbajúceho úseku slovinskej diaľnice, pohrozili dnes postavením cestných zátarás, ak sa výstavba chýbajúcich 13 kilometrov nezačne podľa plánu. Informovala o tom slovinská tlačová agentúra STA.

slovakia

left justify in out

Starosta obce Podlehnik Marko Maučič, obklopený starostami Videmu, Žetale, Hajdiny a Ptuja, dnes novinárom povedal, že doprava je príšerná a bezpečnosť miestnych obyvateľov ohrozená.
     

Minister pre infraštruktúru Peter Gaperič pred týždňom v parlamente naznačil, že chýbajúcich 13-kilometrov diaľnice v úseku Draženci-Gruškovje nie je prioritou, vzhľadom na nedostatok financií.
     

Diaľničná spoločnosť DARS už však vykúpila väčšinu pozemkov a zabezpečila si stavebné povolenie a dokonca získala financie z EÚ na projekt, ktorý by mal podľa odhadov stáť vyše 250 miliónov eur, napísala STA.
     

Starostovia vyhlásili, že činnosť treba ihneď obnoviť, a vyzvali ministra pre infraštruktúru, aby prišiel na stretnutie s miestnymi obyvateľmi.
     

Starostovia súčasne požadovali, aby bol do 15. októbra vyhlásený tender na zákazku pre stavebnú firmu, v opačnom prípade pohrozili zablokovaním cesty už 30. októbra, pred Sviatkom všetkých svätých.
     

Aj keď chýba iba 13-kilometrový úsek diaľnice, ide o časť kľúčovej spojnice medzi rakúskym Grazom a Záhrebom, ktorý využívajú tisíce Európanov pri cestách k Jadranu.
     

Počas letných víkendov sa tu vytvárali 30-kilometrové zápchy, až takmer k Mariboru.
     

Minister Gaperič v parlamente povedal, že dokončenie diaľnice by "pomohlo iba nemeckým turistom cestujúcim do Chorvátska počas niekoľkých víkendov", ale neuvoľnilo by zápchy, keďže Chorvátsko ešte nie je v Schengenskej zóne. Jeho vyjadrenie vyvolalo rozruch a minister neskôr svoje slová odvolal s tým, že vyjadril iba "svoje názory" na uvedený projekt a niekoľko ďalších veľkých investícií do infraštruktúry, napísala agentúra STA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies