Slovinci a UEFA pri multimiliónovej pôžičke postupovali podľa pravidiel

NETKY.SK • 26 Október 2016, 13:34 • 2 min
Slovinci a UEFA pri multimiliónovej pôžičke postupovali podľa pravidiel

ŽENEVA - Európska futbalová únia (UEFA) neporušila pravidlá, keď poskytla slovinským partnerom multimiliónový úver na investovanie do stávkovej spoločnosti. Vyplýva to z dokumentu, ktorý má k dispozícii agentúra AP: Podľa zmluvy z júna 2015 išlo o 4 milióny eur a dohodu podpísali vtedajší generálny sekretár UEFA Gianni Infantino a prezident Slovinskej futbalovej federácie Aleksander Čeferin. Vtip je v tom, že Infantino sa medzitým stal prezidentom FIFA a z Čeferina sa zasa stal šéf UEFA.

slovakia

left justify in out

Podľa nórskych zdrojov UEFA sa nedržala protokolu, keď schválila túto finančnú transakciu, ktorá porušuje etický kódex. Podľa neho jednotlivci združení v tejto organizácii majú zákaz investovať do hazardných hier v súvislosti so súťažným futbalom. To isté platí aj v prípade ľudí z FIFA. Na tento možný nesúlad v osobe Infantina či Čeferina upozornili ešte minulý mesiac škandinávske médiá.

 

Vo vyšetrovacej správe etickej komisie UEFA sa však uvádza, že UEFA a tiež slovinská strana nijakým spôsonom neporušili pravidlá a rešpektovali príslušné ustanovenia o poskytovaní pôžičiek svojím členom. "Etické pravidlá FIFA sa vzťahujú na osoby a nie inštitúcie, ktoré tieto osoby zastupujú," uvádza sa v hodnotiacej správe UEFA.


Podľa Čeferina snahy o diskreditáciu jeho osoby sú ako "uštipnutie komárom" a je za nimi stará garda futbalových opozičníkov. "Táto pôžička je čistá ako to len bolo možné. Išlo o strategickú investíciu a my sme o ňu vtedy požiadali UEFA v súlade so všetkými pravidlami," reagoval Čeferin pre AP. "Beriem to tak, že jednoducho museli na mňa niečo vymyslieť," dodal Čeferin.


Hodnotiaca správa tvrdí, že Infantino ani nebol priamo zainteresovaný do formálnej žiadosti slovinskej strany, ktorá pochádza ešte z decembra 2014. V celom prípade išlo Slovinskej futbalovej federácie o jediné: odkúpiť 17,3% podielu v štátnej lotérie Sportna loterija. Medzi jej spolumajiteľov patria aj Slovinský olympijský výbor a Slovinská lyžiarska federácia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona