Slovesnko si v rebríčku konkurencieschopnosti mierne polepšila

NETKY.SK • 3 September 2014, 07:46 • 2 min
Slovesnko si v rebríčku konkurencieschopnosti mierne polepšila

BRATISLAVA - Slovenská republika sa v rebríčku konkurencieschopnosti Svetového ekonomického fóra umiestnila na 75. mieste. Oproti minulému roku si tak polepšila o tri pozície.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo Správy o globálnej konkurencieschopnosti 2014-2015, o ktorej informovala v stredu Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS). "Obrat vo vývoji hodnotenia Slovenska spôsobilo najmä zvýšenie makroekonomickej stability, klesajúci deficit a intenzívnejší boj vlády s daňovými únikmi," vysvetlil výkonný riaditeľ PAS Róbert Kičina.

 

Napriek tomu je podľa neho pozícia Slovenska v rebríčku naďalej mimoriadne nepriaznivá a na zvýšenie konkurencieschopnosti sú nevyhnutné ďalšie opatrenia. "Najmä zlepšiť fungovanie verejných inštitúcií, predovšetkým súdnictva a vymožiteľnosti práva, bojovať proti korupcii a klientelizmu, ktoré podnikatelia vnímajú mimoriadne kriticky, a zvýšiť atraktívnosť daňového systému nie pridávaním, ale rušením výnimiek a znížením sadzby korporátnej dane na úroveň okolitých krajín," priblížil Kičina. Podľa Svetového ekonomického fóra sú bariérami taktiež administratívne zaťaženie, či nízka transparentnosť a efektívnosť verejných výdavkov, ale aj zaostávajúci vzdelávací systém a nízka úroveň inovácií. 

 

Svetové ekonomické fórum v tomto roku zaradilo do hodnotenia 144 krajín z celého sveta. Na vrchole rebríčka sa už šiesty rok po sebe umiestnilo Švajčiarsko. Singapur si udržal druhú priečku a USA sa posunuli z minuloročného piateho na tohtoročné tretie miesto. Medziročne si výrazne polepšila Česká republika, keď sa dostala na 37. miesto zo 46. pozície a stala sa tak lídrom v regióne krajín Visegrádskej štvorky. Poľsko si mierne pohoršilo, pričom kleslo na 43. zo 42. priečky. Maďarsko sa posunulo o 3 miesta nahor a obsadilo v tomto roku 60. miesto. 

 

Svetové ekonomické fórum hodnotí konkurencieschopnosť krajín na základe dostupných štatistických dát a celosvetového prieskumu názorov riadiacich pracovníkov. Prieskum sa uskutočnil od februára do júna tohto roka a zapojilo sa doň viac ako 14 tisíc manažérov z celého sveta. PAS koordinovala prieskum na Slovensku a s výzvou na zapojenie sa oslovila 240 veľkých podnikov a 240 malých a stredných podnikov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona