Slovenským spracovateľom mlieka sa otvára cesta na čínsky trh

NETKY.SK • 1 Február 2019, 14:01 • 2 min
Slovenským spracovateľom mlieka sa otvára cesta na čínsky trh

NITRA - Slovenským spracovateľom mlieka sa otvára cesta na vývoz slovenských mliečnych produktov do Čínskej republiky. Vyvážať by mohli predovšetkým sušené mlieko, ale aj ďalšie mliečne produkty. Čínski inšpektori v decembri minulého roka navštívili spracovateľské podniky a mliečne farmy na Slovensku. Podľa záverečnej diskusie s čínskou delegáciou už nepotrvá dlho, kým sa priradíme ku krajinám, ktoré na čínsky trh môžu vyvážať mliečne produkty.

slovakia

left justify in out

Aktuálne je na Slovensku 11 mliekarní, ktoré by o vývoz do Číny mali záujem. V prvom rade sú to produkty, ktoré sa relatívne ľahko exportujú z hľadiska ich trvanlivosti, teda najmä sušené mlieko. Taktiež by sa na Slovensku mohla znovu obnoviť aj produkcia sušeného mlieka pre dojčenskú výživu. Na export do Číny sú ale vhodné aj konzumné mlieko či jogurty a syry. Pri vhodne zvolenej preprave je možné produkty do Číny dopraviť do 12 až 14 dní.

 

img

 

"Podľa záverečnej diskusie s čínskou delegáciou už nepotrvá dlho, kým sa priradíme ku krajinám, ktoré na čínsky trh môžu vyvážať mliečne produkty," povedal Stanislav Voskár, prezident Slovenského mliekarenského zväzu.

 

Slovensko je jednou z posledných krajín Európskej únie, ktorá povolenie na vývoz mlieka a mliečnych výrobkov na čínsky trh zatiaľ nemá. Toto povolenie chýba okrem Slovenska už len Chorvátsku, Estónsku, Lotyšsku a Malte. Poľsko vyvezie do Číny ročne výrobky v hodnote 50 miliónov eur, v Česku export v uplynulých rokoch rástol a v súčasnosti dosahuje zhruba 1,3 milióna ton mlieka a mliečnych výrobkov ročne. K najväčším exportérom mlieka do Číny patrí z krajín EÚ najmä Nemecko, Francúzsko, Holandsko a Poľsko.

 

img

 

Otvorenie možností exportu výrobkov na významný ázijský trh ale nerieši zásadný problém slovenských prvovýrobcov a spracovateľov mlieka. Tým sú pretrvávajúce problémy s umiestňovaním výrobkov na domáci trh. Z toho vyplýva nízky podiel domácich mliečnych produktov a narastajúci podiel dovezenej produkcie na pultoch obchodných reťazcov.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies