Slovenským podnikateľom chýba odvaha pri spolupráci so Slovinskom

NETKY.SK • 13 Apríl 2012, 06:53 • 2 min
Slovenským podnikateľom chýba odvaha pri spolupráci so Slovinskom

Slovenským podnikateľom chýba odvaha pri spolupráci so Slovinskom - Politika Podľa prezidenta SR Ivana Gašparoviča je v rámci slovensko-slovinských obchodných vzťahov kľúčové najmä posilnenie regionálnej spolupráce malých a stredných podnikateľov. Tí by s

slovakia

left justify in out

img

Podľa prezidenta SR Ivana Gašparoviča je v rámci slovensko-slovinských obchodných vzťahov kľúčové najmä posilnenie regionálnej spolupráce malých a stredných podnikateľov. Tí by sa podľa hlavy štátu mohli stretnúť v rámci spoločných obchodov napríklad na balkánskych trhoch. "Zatiaľ však musím konštatovať, že potenciál spolupráce podnikov sa využíva tak, ako by sme nie možno všetci chceli," vyhlásil na dnešnom Ekonomickom fóre v Bratislave Gašparovič. Na podujatí sa zúčastnil aj slovinský prezident Danilo Türk, ktorý je momentálne na oficiálnej návšteve Slovenska.
      Podľa prezidenta Gašparoviča môže byť nevyužitý potenciál spolupráce so Slovinskom aj chybou slovenských podnikateľov, ktorí sú často príliš opatrní a nedokážu byť atraktívnymi dodávateľmi či subdodávateľmi pre slovinských partnerov. Tí pritom úspešne operujú na trhoch nástupníckych štátov bývalej Juhoslávie. V tejto súvislosti prezident vyzval podnikateľov, aby odvážnejšie využívali možnosti každoročných stretnutí na Slovenskej kooperačnej burze či na Medzinárodnom strojárskom veľtrhu v Nitre.
      Výhodou pre slovensko-slovinskú spoluprácu môže byť napríklad používanie spoločnej meny euro. Za povzbudzujúce považuje prezident aj to, že vzájomnú obchodnú spoluprácu medzi oboma krajinami nezastavila ani globálna ekonomická kríza. "Historicky najväčší nárast vzájomného obratu sme zaznamenali v minulom roku, keď v porovnaní s rokom 2010 vzrástol o 115 miliónov eur a dosiahol 654 miliónov eur," konštatoval Gašparovič.
      Ako dodal, tendenciu rozširovania a prehlbovanie vzájomnej slovensko-slovinskej spolupráce možno badať aj na rastúcom počte tunajších firiem podnikajúcich v Slovinsku, ako aj slovinských firiem podnikajúcich na Slovensku. Prezident SR takisto ocenil aj frekvenciu slovensko-slovinských stretnutí na štátnej úrovni.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies