Slovenským manažérom úplatky nevadia, toleruje ich viac ako polovica!

NETKY.SK • 12 Jún 2014, 17:43 • 2 min
Slovenským manažérom úplatky nevadia, toleruje ich viac ako polovica!

BRATISLAVA - Získať alebo udržať si zákazku pomocou nekalých praktík je ochotných 62 % slovenských manažérov.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z celosvetového prieskumu poradenskej spoločnosti EY. "Korupcia je v Slovenskej republike značne rozšírená a neetické správanie pretrváva," informovala senior manažérka oddelenia investigatívnych služieb a riešenia sporov spoločnosti EY Slovensko Pavla Hladká.
     

Podľa prieskumu si 56 % slovenských respondentov myslí, že korupcia v Slovenskej republike je značne rozšírená a finančné úplatky toleruje 26 % opýtaných, čo predstavuje v rámci Európy deviate miesto hneď za Ruskom. Celosvetovo v tomto prípade vedú Gréci (58 %).
     

Hrozby kyberkriminality sa spomedzi slovenských manažérov obáva 54 % z opýtaných. Najviac sa obávajú útokov hackerov (60 %), konkurencie (38 %), organizovaného zločinu (36 %) a vlastných zamestnancov a dodávateľov (28 %). Kyberkriminality sa najviac obávajú v Brazílii (76 %), vo Veľkej Británii a v Grécku, najmenej v Belgicku a Egypte.
     

Podľa prieskumu majú generálni, finanční a ďalší vrcholoví manažéri tendenciu venovať rizikám podvodu a korupcie menšiu pozornosť ako ostatní členovia vedenia. Menej sa zúčastňujú na protikorupčnom školení (absolvovalo ho len 38 % oslovených vrcholových manažérov) a v menšej miere prispievajú k posúdeniu korupčných rizík, ktoré potenciálne hrozia ich spoločnosti (30 %).
     

Prieskum taktiež indikuje pretrvávajúcu stagnáciu slovenských spoločností pri zavádzaní protikorupčných pravidiel. Firmy si stále nedostatočne pripúšťajú hroziace riziko podvodného konania a dôležitosť preventívnych opatrení. Približne 35 % oslovených slovenských spoločností nemá interné protikorupčné pravidlá.
     

Prieskum sa realizoval od novembra 2013 do februára 2014 a uskutočnila ho globálna výskumná agentúra Ipsos pre spoločnosť EY. Išlo o 2719 telefonických alebo osobných rozhovorov s manažérmi veľkých spoločností z 59 krajín celého sveta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona