Slovenským kandidátom na Oscara je snímka Koza

NETKY.SK • 20 September 2015, 17:17 • 2 min
Slovenským kandidátom na Oscara je snímka Koza

BRATISLAVA - Slovenským kandidátom na prestížne filmové ocenenie Oscar v kategórii Najlepší cudzojazyčný film sa stala snímka Koza (2015) režiséra Ivana Ostrochovského. Rozhodlo o tom hlasovanie členov Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA), ktorí vyberali zo siedmich slovenských filmov spĺňajúcich podmienky americkej Akadémie filmových umení a vied.

slovakia

left justify in out

Okrem víťaznej snímky Koza to boli aj tituly Láska na vlásku (2014), Comeback (2014), Rukojemník (2014), Tak ďaleko, tak blízko (2014), Sedem zhavranelých bratov (2015) a Očami fotografky (2015).


Film Koza zobrazuje príbeh Petra Baláža, prezývaného Koza. Pred takmer dvadsiatimi rokmi reprezentoval Slovensko na olympiáde v Atlante, dnes žije so svojou ženou a dieťaťom na hranici chudoby. Po tom, čo jeho manželka otehotnie, sa Koza s vidinou zárobku rozhodne opäť vstúpiť do ringu. So svojím manažérom Zvonkom sa vydávajú na turné, na ktorom však po rokoch bez tréningov nesvietia reflektory slávy a nejde o víťazstvá, ale o to, koľko úderov dokáže Koza zvládnuť.


V úlohe Kozovho trénera sa predstavil bronzový medailista z olympijských hier v Moskve Ján Franek. Snímka mala svetovú premiéru na tohtoročnom Berlinale. Odvtedy film uviedli na niekoľkých zahraničných festivaloch, odkiaľ si odniesol množstvo ocenení. Koza je tiež medzi 52 snímkami, ktoré bojujú o nominácie na ceny Európskej filmovej akadémie (EFA).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies