Slovenských potravín má byť v našich obchodoch viac

NETKY.SK • 14 Marec 2019, 16:13 • 2 min
Slovenských potravín má byť v našich obchodoch viac

SIELNICA - Sebestačnosť v produkcii a spotrebe domácich potravín by sa na Slovensku mohla tento rok opäť o niečo zvýšiť. Slovenským poľnohospodárom by mali totiž vo väčšej miere pomôcť zvýšené platby od štátu.

slovakia

left justify in out

"V súčasnosti máme niekoľko podporných schém pre našich poľnohospodárov, ktoré im pomôžu v tom, aby potraviny vyrábali lacnejšie," povedal na 1. ročníku diskusného Agrofóra v Sielnici pri Zvolene generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Juraj Kožuch.

 

Tento rok podľa neho pôjde najviac peňazí od štátu na pomoc slovenským prvovýrobcom, spracovateľom, ale aj obchodu.

 

"Schválených je už napríklad 30 miliónov eur na takzvanú zelenú naftu pre prvovýrobcov," konštatoval. Schválených je podľa neho aj ďalších 50 miliónov eur, ktoré sa prerozdelia pôdohospodárom prostredníctvom ďalších schém štátnej pomoci.

 

img

 

"Tým dosiahneme, že náklady na výrobu našich produktov budú nižšie," podotkol Kožuch a dodal, že ďalšie nástroje na cielenú podporu slovenských prvovýrobcov i potravinárov sú vyčlenené prostredníctvom Programu rozvoja vidieka (PRV).

 

V súčasnosti je na pultoch slovenských obchodov zhruba 40 % domácich potravín, dosiahnuteľná je však až úroveň 70 %.

 

Podľa Kožucha dosiahnuť toto číslo je možné. "Prvé výsledky už vidíme. Menia sa napríklad návyky spotrebiteľov. Neláka ich už tak obal, ale čoraz viac aj jeho obsah. Zvyšuje sa tiež štátna podpora poľnohospodárov, najmä tá cielená," pripomenul.

 

Podľa hosťa konferencie, prezidenta Agrární komory ČR Zdenka Jandejska, v súčasnosti je potravinová sebestačnosť v Českej republike asi 50-percentná.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona