Slovenský vláčik boccistov si prevzal v Riu cenné zlato

NETKY.SK • 13 September 2016, 09:48 • 2 min
Slovenský vláčik boccistov si prevzal v Riu cenné zlato

RIO DE JANEIRO - Zásluhou tria boccistov Samuel Andrejčík, Michaela Balcová a Róbert Ďurkovič získalo Slovensko na XV. paralympijských hrách v brazílskom Riu de Janeiro už štvrtú zlatú a celkovo piatu medailu.

slovakia

left justify in out

V párovej súťaži BC4 si Slováci v pondelkovom finálovom súboji poradili s domácimi Brazílčanmi 4:2, aj keď po prvej zmene prehrávali 0:2. Za nepriaznivého stavu sa nevzdali a obhajcov zlata z Londýna 2012 aj Pekingu 2008 napokon zdolali. Spomenutú slovenskú trojicu aj ich trénera Martina Gabka po víťaznom súboji zmáhali veľké emócie.


"Túžila som po finále proti Brazílii, ale zisk zlata prekonal všetky moje sny. Medaila je dosť ťažká, rovnako ťažká bola aj námaha, cez ktorú sme sa prepracovali až k tomuto úspechu. Už po semifinále to bolo pre mňa veľmi emotívne, dnes to bolo rovnaké počas ceremoniálu, keď hrala slovenská hymna. Som veľmi vďačná za všetko," povedala pre agentúru SITA 21-ročná rodáčka z Popradu Michaela Balcová, ktorá finálový súboj absolvovala so Samuelom Andrejčíkom. "V poslednej zmene som dúfala, že Brazílčania už so zápasom nič neurobia. Poznám Samove lopty a viem, že sa tak ľahko od seba odlepia," pokračovala. Michaela Balcová si tento výrazný úspech vo veľmi mladom veku pripísalo po štyroch rokoch od medzinárodného debutu na Európskych hrách mládeže v roku 2012. "Keď som s bocciou začínala, tak som vôbec nerozmýšľala nad zlatom z paralympiády, To, čo sme teraz dokázali a čo prežívame, je jeden krásny sen," dodala.


Najmladší člen tímu, 21-ročný Samuel Andrejčík, po slávnostnom ceremoniáli, na ktorom slovenský tím dostal zlaté medaily, s trpezlivosťou rozdával rozhovory. Cenný kov mal pritom neustále na krku. "Medaila je poriadne ťažká, ale na krku ťaží veľmi príjemne. Všetci sme veľmi radi, že sa nám podarilo vybojovať najcennejší kov a je to neskutočný pocit," povedal pre agentúru SITA rodák z Prešova.


Po Aténach 2004, Pekingu 2008 a Londýne 2012 sa až pri štvrtej paralympijskej účasti dočkal cenného kovu Róbert Ďurkovič. Tridsaťjedenročný rodák zo Zvolena je najskúsenejší člen tímu. Zisk medaily si veľmi cení. "Strelkyňa Veronika Vadovičová, ktorá na tejto paralympiáde získala už dve prvenstvá, nám prezradila, že medaila sa veľmi rýchlo oškiera, tak si ju budem strážiť ako oko v hlave. Za touto medailou stojí dlhoročná drina a neuveriteľné množstvo udalostí. Je to najväčšie poďakovanie celej slovenskej boccii a trénerovi Martinovi Gabkovi, ktorý v tomto tíme odvádza neuveriteľne fantastickú prácu," povedal Róbert Ďurkovič.


Počas celého medailového ceremoniálu Slováci na scéne vytvorili jeden krásny vláčik na čele s Ďurkovičom, pokračujúc s Michaelou Balcovou a Samuelom Andrejčíkom. Na jeho konci bol tréner Martin Gabko, ktorý celé zoskupenie tlačil vpred. "Sme tu ako jeden tím a takto sme to symbolicky všetkým krásne ukázali. Bolo to veľmi pekné a efektné," prezradil Ďurkovič.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies