Slovenský vedec vymyslel liek, ktorý trhá rekordy: Verí aj na úspešné vyliečenie rakoviny

NETKY.SK • 25 Máj 2018, 06:00 • 2 min
Slovenský vedec vymyslel liek, ktorý trhá rekordy: Verí aj na úspešné vyliečenie rakoviny

BRATISLAVA - Vývoj nových liekov je zdĺhavý, ale jednoduchší ako pred rokmi. Je o tom presvedčený aj Slovák Ján Vilček, mikrobiológ a imunológ, ktorý vymyslel látku pre liečbu Chrohnovej choroby alebo reumatoidnej artritídy.

slovakia

left justify in out

Na svojom lieku, ktorý patrí k najpredávanejším na svete, pracoval viac ako 20 rokov. A ďalších 10 rokov trvalo, než začal pomáhať pacientom. Dnes verí, že napríklad liečba rakoviny by mohla byť už čoskoro oveľa úspešnejšia.

 

Liek už pomohol viac ako trom miliónom ľudí z celého sveta. Je účinný pri zápalových a autoimunitných ochoreniach, ako je napríklad Crohnova choroba. Ľuďom, ktorí liek využívajú, prináša úľavu a liečbu, ktorá až do konca 90. rokov nebola možná.

 

Vývoj lieku ale nebol jednoduchý a na liečbu sepsy, kde ho testovali, vôbec nefungoval. Len od vytvorenia protilátky až do jej schválenia ubehlo takmer 10 rokov. 

 

Aj dnes je vývoj každého nového lieku veľmi zdĺhavým procesom. Zároveň je to ale jednoduchšie ako pred rokmi. Vznik nových liekov brzdí aj to, že stále nie je jasné, čo konkrétne niektoré choroby spôsobuje. Vilček verí, že časom bude možné úspešne liečiť aj rad dnes nevyliečiteľných chorôb. Trebárs rakovinu.

 

Ján Vilček sa narodil v roku 1933 a má 84 rokov. V Bratislave vyštudoval lekársku fakultu Univerzity Komenského. V 60. rokoch z Československa emigroval do USA, kde ako vedec celý život pôsobil na New York University.

 

Univezita Komenského oslavuje výročie

 

Podieľal sa na vývoji liečebnej látky Infliximab, ktorá doteraz pomohla viac ako trom miliónom ľudí. V roku 2013 ho za vedeckú prácu ocenil aj americký prezident Barack Obama a odovzdal mu národnú medailu. Pred niekoľkými dňami mu Univerzita Karlova udelila čestný doktorát.

 

Barack Obama ocení slovenského vedca Jána Vilčeka národnou medailou



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies