Slovenský trh práce sa vrátil o rekordných sedem rok späť

NETKY.SK • 21 Október 2011, 02:20 • 2 min
Slovenský trh práce sa vrátil o rekordných sedem rok späť

Slovenský trh práce sa vrátil o rekordných sedem rok späť

slovakia

left justify in out

img

Čísla o nezamestnanosti v SR na úrovni 13,37 % zo septembra tohto roka sú najvyššie od januára 2005. "Slovenský trh práce sa tak vrátil o rekordných sedem rokov naspäť," reagoval na dnes zverejnené údaje Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) SR analytik UniCredit Bank Dávid Dereník.

Dôvodom rastu nezamestnanosti, medzimesačne o 0,25 a medziročne o 0,95 percentuálneho bodu, boli podľa analytikov aj absolventi. "V septembri totiž nabiehajú na úrady práce noví nezamestnaní z radov absolventov stredných škôl, čo sa vo veľkej miere podpisuje pod rastúce čísla," uviedla pre TASR analytička Poštovej banky Jana Glasová.

Práve absolventov bolo v septembri v evidencii úradov práce celkovo 34.025, čo je 8,7 % zo všetkých viac ako 390.000 žiadateľov o zamestnanie. "Celkový stav absolventov v evidencii sa však medziročne znížil o 3,6 %. Na prvý pohľad sa môže zdať, že si dnes ľahšie nájdu prácu, avšak tieto čísla skresľuje demografická krivka, podľa ktorej by malo byť obyvateľov medzi 15 až 19 rokom medziročne o 5 % menej," vysvetlil Dereník.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona