Slovenský trh práce je podľa firiem v zlom stave

NETKY.SK • 5 December 2016, 11:06 • 2 min
Slovenský trh práce je podľa firiem v zlom stave

BRATISLAVA - Slovenský trh práce je na tom napriek rýchlo rastúcej ekonomike zle. Vyplýva to z výsledkov Job Market Ratingu, s ktorým v štvrtom kvartáli tohto roka začala personálno-poradenská spoločnosť McROY Group. Výsledná hodnota Job Market Ratingu za štvrtý kvartál tohto roka je na úrovni 46,4 bodu.

slovakia

left justify in out

"Keďže rating sa môže pohybovať v intervale 0 bodov až 100, znamená to, že kondícia trhu práce je v necelej polovici hodnotiacej škály,“ uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ McROY Group Luboš Sirota.

 

Rating je vypracovaný na základe prieskumu medzi domácimi firmami, ktorého cieľom je monitorovať kondíciu trhu práce. Hodnotu ratingu aktuálne ťahajú nahor pozitívne náborové plány spoločností, kým všetky ostatné ukazovatele sú firmami hodnotené ako negatívne. Až 53,62 % zo 137 respondentov prieskumu uviedlo, že plánuje zvyšovať počty zamestnancov. Naopak prepúšťanie očakáva iba necelých sedem percent spoločností. Vďaka tomu náborové plány firiem dosiahli v rámci ratingu úroveň 73,6 % z maximálneho počtu bodov.

 

Najväčší podiel firiem, ktoré plánujú pracovníkov prijímať, bol v automobilovom a strojárskom priemysle, nasledovali odvetvia IT a telekomunikácií. Najskromnejšie náborové plány mali spoločnosti pôsobiace v maloobchode a veľkoobchode. "Aj v týchto segmentoch však iba minimum firiem plánuje svoje personálne stavy znižovať,“ uviedla spoločnosť McROY Group.

 

Najhoršie bola v poslednom štvrťroku tohto roka firmami hodnotená dostupnosť kvalifikovaných pracovníkov na trhu.  Dostupnosť pracovnej sily bola najnižšia v segmentoch automotive a strojárstvo, kde získala v priemere horšiu známku než štvorku. V ostatných odvetviach bola situácia o niečo lepšia, no v žiadnom nezískal tento ukazovateľ viac ako 33 percent z maximálneho možného počtu bodov.

 

Podobne zle je na tom podľa spoločnosti McROY Group trh práce z hľadiska kvalifikovanosti zamestnancov. Najpesimistickejší boli z tohto pohľadu opäť respondenti zo sektorov automotive a strojárenstvo. Najmenší problém s kvalifikovanosťou zamestnancov majú firmy z dopravy a logistiky, nasleduje IT a telekom. Aj v týchto spoločnostiach však respondenti hodnotili v priemere uvedený ukazovateľ horšou známkou ako trojkou. Tento ukazovateľ bol pritom jediný v celom prieskume, ktorý žiadna spoločnosť nehodnotila známkou výborný.

 

Osobitnou kategóriou v prieskume bola aj legislatíva. Jej kvalitu ako výbornú hodnotilo necelé jedno percento firiem, vyše polovica respondentov jej dala horšiu známku ako trojku. "Aj Job Market Rating tak potvrdzuje dlhodobé varovania zo strany zamestnávateľských zväzov, že legislatíva tvorbe pracovných miest nepomáha,“ upozorňuje Luboš Sirota.

 

Job Market Rating mapuje kondíciu slovenského trhu práce na kvartálnej báze. Základom pre jeho vypracovanie je online prieskum medzi slovenskými spoločnosťami. Zber dát pre štvrtý kvartál sa realizoval v období od 17. októbra do 14. novembra tohto roka, počas ktorého dotazník vyplnilo 137 spoločností. Respondenti sa vyjadrovali k náborovým plánom a hodnotili jednotlivé prvky trhu práce, a to dostupnosť pracovnej sily, jej kvalifikovanosť, náklady na pracovnú silu, fluktuáciu a kvalitu legislatívneho prostredia.

 

Výsledná hodnota Job Market Ratingu sa môže pohybovať v intervale 0 až 100 bodov. Maximálnu hodnotu môže dosiahnuť v prípade, ak by všetky oslovené firmy plánovali prijímať zamestnancov a zároveň by vyššie uvedené ukazovatele hodnotili na „školskej“ škále 1 (výborný) až 5 (nedostatočný) výlučne jednotkou. Minimálnu hodnotu by rating dosiahol vtedy, ak by všetky oslovené firmy prepúšťali a zároveň všetky ukazovatele trhu hodnotili iba známkou päť (nedostatočný).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies