Slovenský trh počítačov pokračuje v poklese

NETKY.SK • 12 August 2013, 12:21 • 2 min
Slovenský trh počítačov pokračuje v poklese

BRATISLAVA - Slovenský trh osobných počítačov sa pri porovnaní počtu novo dodaných kusov v 2. štvrťroku 2013 prepadol medziročne o 28,2 %.

slovakia

left justify in out

Celkovo výrobcovia na trh dodali takmer 53.000 počítačov, z toho notebooky predstavovali iba 53,3 % - najnižší podiel od roku 2007. K prepadu došlo tak na trhu stolových počítačov, ako aj na trhu notebookov, ktorý sa prepadol dokonca o 39,9 %. U oboch čiastkových trhov ide už o štvrtý pokles v rade.

Podľa analytika spoločnosti IDC Petra Švagrovského sú hlavnými príčinami prepadu príliš vysoký stav zásob v distribučnej sieti, ktorá tak nebola schopná pojať ďalšie objemy, ako aj skutočnosť, že spotrebitelia nakupovali módne tablety a nemali dôvod na kúpu nového PC.

Najväčší počet osobných počítačov dodala spoločnosť HP, ktorá slovenskému trhu PC vládne nepretržite už dva roky. Spoločnosť HP zostáva dlhodobou jednotkou aj na trhu stolových počítačov. Druhú priečku na trhu osobných počítačov obsadila prvýkrát spoločnosť Lenovo, ktorá tiež prvýkrát obsadila prvé miesto na poli notebookov. Tretia sa umiestnila spoločnosť Acer.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies