Slovenský tím radí afganskému práporu rýchlej reakcie

NETKY.SK • 25 Júl 2014, 12:49 • 2 min
Slovenský tím radí afganskému práporu rýchlej reakcie

BRATISLAVA - V misii ISAF v južnom Afganistane začal svoju činnosť v poradí druhý poradenský tím pre afganské bezpečnostné sily MSF SFAT (Mobile Strike Force Security Forces Advisory Team).

slovakia

left justify in out

Tvorí ho 48 slovenských profesionálnych vojakov. „Je to Vojenský poradenský tím vyslaný Ozbrojenými silami SR pre poradenskú činnosť práporu rýchlej reakcie Afganskej národnej armády. Slovenský tím sa podieľa na výcviku, poradenstve a zvyšovaní schopností afganských bezpečnostných zložiek,“ vysvetlila hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

 

Vojenský poradenský tím MSF SFAT je už štvrtou zložkou Ozbrojených síl SR, ktorá sa podieľa na školení afganských bezpečnostných zložiek. Doposiaľ pomáhal na príprave práporu bojového zabezpečenia, pričom jeho príslušníci boli v tom čase medzi prvými, ktorí pôsobili aj mimo koaličných základní. Slovenskí vojaci pripravovali aj špeciálne sily a policajné zložky afganských bezpečnostných síl. Toto poradenstvo a výcvik ocenilo aj velenie operácie ISAF. 

 

Na leteckú základňu KAF v afganskom Kandaháre pricestovala v druhej polovici júna posledná rotácia slovenských vojakov, ktorá mala dovedna 292 členov. V strážnej jednotke začali slúžiť prevažne príslušníci z 12. mechanizovaného práporu z Nitry. Jednotka SOAG (Special Operations Advisory Group) je zložená z vojakov z 13. mechanizovaného práporu z Levíc a príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia. Ďalší slovenskí vojaci pôsobia na veliteľstvách ISAF. S poslednou rotáciou vojakov do Afganistanu pricestovala aj deväťčlenná riadiaca skupina, ktorej úlohou je pripraviť podmienky pre stiahnutie techniky a materiálu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies