Slovenský súd prvýkrát rehabilitoval obeť železnej opony, proces trval 30 rokov

NETKY.SK • 14 Marec 2017, 17:00 • 2 min
Slovenský súd prvýkrát rehabilitoval obeť železnej opony, proces trval 30 rokov

BRATISLAVA - Bratislavský okresný súd vydal rozhodnutie, ktoré je zároveň aj precedensom o rehabilitácií utečenca Hartmuta Tautze po skončení II. svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

V roku 1986 sa východonemecký študent Tautze pokúšal prekročiť ešte vtedajšiu československú hranicu s Rakúskom. Pri tomto pokuse bol brutálnym spôsobom napadnutý špeciálne vycvičenými psami československej pohraničnej stráže.  

 

Zraneného študenta podrobili výsluchu, namiesto toho aby mu bola poskytnutá prvá pomoc. Onedlho na to svojim zraneniam podľahol. Lekárska správa z roku 1986 hovorí, že ak by dostal včas lekársku pomoc, mohol ešte žiť. Tautzemu sa nepodarilo naplniť si svoj sen, ktorým bola sloboda a štúdium klarinetu, ktoré mu komunistický režim odoprel.

 

Rodina nemeckého študenta to považuje za veľkú výhru a morálnu satisfakciu aj napriek tomu, že súdny proces sa ťahal 30 rokov. Ide o prvý príklad, kedy sa rodina obete zabitej na ČSR hranici dočkala uznania odškodného.

 

„Automatická rehabilitácia, by sa na neho vzťahovala, iba ak by bol odsúdený. On ale odsúdený nebol, pretože ho zranili psi. Nebola mu poskytnutá žiadna lekárska pomoc a následkom toho zomrel. Trestné stíhanie proti nemu ani len nezačalo“ vyjadril sa Ľubomír Müller.

 

Verdikt, ktorý súd vyniesol v pondelok uvítal aj slovenský Ústav pamäti národa. Toto rozhodnutie súdu pokladá za prelomové a zdieľa morálnu satisfakciu pozostalej rodiny. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies