Slovenský štvorkajak sa musí preorientovať na kratšiu trať

NETKY.SK • 25 Apríl 2017, 09:35 • 2 min
Slovenský štvorkajak sa musí preorientovať na kratšiu trať

KOMÁRNO - Slovenský štvorkajak v zložení Denis Myšák, Juraj Tarr, Erik Vlček a Tibor Linka, ktorý si vlani vybojoval na OH v Riu de Janeiro vybojoval striebro, sa len nedávno vrátil zo sústredenia v USA a už sa vydal na ďalšie do maďarského Szolnoku. Tam sa bude týždeň pripravovať na blížiacu sa sériu Svetového pohára v rýchlostnej kanoistike s tým, že sa musí z disciplíny 1000 m preorientovať na polovičnú trať.

slovakia

left justify in out

V komárňanskej lodenici bolo v pondelok popoludní rušno. Členovia "káštvorky“, reprezentujúci farby Športového centra polície, pripravovali a nakladali svoje lode na ďalšiu púť, tentoraz do Szolnoku. Vyprevadiť ich prišiel aj riaditeľ ŠCP Juraj Minčík.

 

"Pre nás s Erikom je to väčšia zmena ako pre Tibora s Denisom, mladí rýchlosť majú. Myslím si však, že tréningom sa to dá spraviť. "Káštvorka“ však potrebuje aj silu, tá nám s Erikom nechýba. Myslím si, že je to dobrá kombinácia s rýchlosťou mladých," povedal „staršina“ posádky, pondelkový meninový oslávenec Juraj Tarr, ktorý ako darček dostal zopár sladkostí na posilnenie. "Hoci sme sa minulý týždeň dozvedeli, že na tohtoročných MS v Račiciach by ešte mala zostať v programe tisícka, našou prioritou bude už nová olympijská disciplína, ktorú by MOV mal schváliť 5. mája," dodal.

"Po olympiáde som si oddýchol a s chuťou som sa pustil do prípravy. Stále ma to bavilo, vyhýbali sa mi choroby i zranenia. Mal som v pláne zajazdiť dobre v prvých kontrolných pretekoch na kilometri. Keď sme sa dozvedeli, že sa prechádza na päťstovku, nadšenie mierne zo mňa opadlo. Teraz sa však budeme musieť preorientovať," poznamenal Erik Vlček, najúspešnejší slovenský kajakár.


"Sústredenie v Kalifornii splnilo všetko, čo sme si predsavzali. Nik nebol chorý ani zranený. Mesiac marec je každý rok klasický z pohľadu naberania kilometrov a chalani to majú za sebou," vrátil sa ešte k takmer 6-týždňovému pobytu v Newport Beach (od 1. marca do 9. apríla) tréner našej úspešnej K4 Peter Likér, ktorý bude veliť osádke aj v Szolnoku.

V Amerike počas tréningového kempu dostali neoficiálnu správu, že na budúcej olympiáde v roku 2020 sa namiesto kilometrovej trate má jazdiť polovičná trať, a tá bude figurovať aj v tohtoročnom Svetovom pohári. "Keď sme sa neoficiálne dozvedeli, že tisícka nebude olympijská, okamžite sme zareagovali a zmenili sme tréningy. Zaskočilo nás však, ako sa šachuje s olympijskou disciplínou," komentoval Likér zmenu. Tisícka mala vypadnúť už z programu tohtoročných MS v Račiciach, ale podľa správ z minulého týždňa napokon zostáva...

"Szolnok bude do istej miery pre nás spoznávací, vyčkáme si na najlepší deň v týždni, čo sa počasia týka, a chalani si prvý raz v tomto roku sadnú do štvorkajaka. Dáme si nejaké skúšobné jazdy a uvidíme, ako to bude šliapať," vraví tréner.

Ako bude musieť reagovať vzhľadom na novú skutočnosť v náplni tréningového procesu? "S Erikom Vlčekom a Jurajom Tarrom treba urobiť oveľa väčšie intervalové tréningy, aby boli kvalitné na výbušnosť a silu. Mladí - Tibor Linka a Denis Myšák - rýchlosť majú, v tom sú výborní. Pri nich by som ešte zostal viac pri objemoch."

"Sadneme si spolu do kajaka a vyskúšame, ako nám to pôjde na polovičnej trati. Minulý rok sme si to skúsili na majstrovstvách Európy a nebolo to najhoršie. Myslím si, že keď potrénujeme, mohlo by to ísť," domnieva sa "háčik“ štvorkajaka Denis Myšák,


V dňoch 13. - 14. mája 2017 čakajú kvarteto kontrolné preteky na Zemníku. Prvé dejstvo Svetového pohára v Montemor-o-Velho vynechávajú, v druhom v Szegede (26.- 28. mája) a v treťom v Belehrade (2.- 4. júna) by však už nemali chýbať. Takisto je v pláne účasť aj na dvoch vrcholných podujatiach roka – majstrovstvách Európy i sveta.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona