Slovenský salezián Vladimír Fekete, ktorý pôsobí ako apoštolský prefekt Azerbajdžanu, bude v nedeľu vysvätený za biskupa

NETKY.SK • 8 Február 2018, 10:12 • 2 min
Slovenský salezián Vladimír Fekete, ktorý pôsobí ako apoštolský prefekt Azerbajdžanu, bude v nedeľu vysvätený za biskupa

BRATISLAVA – Slovenský salezián Vladimír Fekete, ktorý pôsobí ako apoštolský prefekt Azerbajdžanu, bude v nedeľu 11. februára vysvätený za biskupa v Baku. Svätý Otec František ho povýšil do hodnosti biskupa 8. decembra 2017. Ako biskup bude stáť na čele Apoštolskej prefektúry Azerbajdžanu, ktorá zahŕňa celé územie krajiny a tvorí ju nateraz jediná farnosť v hlavnom meste Baku.

slovakia

left justify in out

Slávnosť biskupskej vysviacky sa bude konať v miestnom Chráme Panny Márie Nepoškvrnenej, ktorý je jediným katolíckym kostolom v krajine. „Svätá stolica chcela mať na zreteli dobro miestnej cirkvi,“ vysvetlil miesto vysviacky budúci biskup Fekete. Hlavným svätiteľom bude Angličan, arcibiskup Paul Richard Gallagher, ktorý je sekretárom Vatikánu pre vzťahy so štátmi. Spolusvätiteľmi budú bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský a niekdajší provinciál saleziánov v Hongkongu, aktuálne apoštolský nuncius v Grécku, arcibiskup Savio Hon Tai Fai.

Medzi biskupmi, ktorí potvrdili svoju účasť na slávnosti, bude aj Stanislav Stolárik z Rožňavy, moskovský arcibiskup Paolo Pezzi, biskup z gruzínskeho Tbilisi Giuseppe Pasotto a traja saleziáni, biskupi – Enrico Dal Covolo, rektor Pápežskej lateránskej univerzity v Ríme, Alois Kothgasser a Luidwig Schwarz, emeritní biskupi zo Salzburgu a Linzu. Zo Slovenska sa zúčastnia na slávnosti aj viacerí saleziáni na čele s provinciálom Jozefom Ižoldom.

Keďže miestne katolícke spoločenstvo tvoria z veľkej časti veriaci zo zahraničia pracujúci pre medzinárodné spoločnosti v Baku, svätá omša bude v angličtine a samotný obrad biskupskej vysviacky v latinčine. „Na konci januára som si vyhradil čas na týždňové duchovné cvičenia. Pred odchodom na ne sa nám podarilo so spolubratmi saleziánmi premyslieť a rozdeliť najdôležitejšie úlohy spojené s prípravou i priebehom slávnosti,“ povedal o príprave Vladimír Fekete.

Vladimír Fekete sa narodil 11. augusta 1955 a pochádza z Chorvátskeho Grobu. Vyštudoval matematiku a geológiu na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, no medzitým tajne vstúpil do rehole Saleziánov don Bosca a v roku 1975 zložil prvé rehoľné sľuby. Pokračoval v tajných štúdiách teológie a 30. januára 1983 ho v Berlíne vysvätili za kňaza. Do roku 1989 pracoval ako geológ v Spišskej Novej Vsi a v tajnosti pracoval s mládežou. Po roku 1989 bol predstaveným komunity saleziánov študentov teológie v Levoči, od roku 1993 bol šesť rokov provinciálnym vikárom slovenských saleziánov. Licenciát z teológie dosiahol na Katolíckej univerzite v Lubline v roku 1999. V období 1999 – 2005 bol provinciálom saleziánov na Slovensku, následne v rokoch 2006 – 2009 pôsobil v úlohe magistra novicov.

Pápež Benedikt XVI. ho 5. novembra 2009 vymenoval za predstaveného katolíckej misie v Azerbajdžane, ktorá bola v roku 2011 povýšená na Apoštolskú prefektúru a Vladimír Fekete sa stal jej prvým apoštolským prefektom. Odvtedy už nosil aj oblečenie ako monsignor. Pápež František ho 8. decembra 2017 povýšil do hodnosti biskupa.

Apoštolská prefektúra Azerbajdžan (od roku 2011) zahŕňa celé územie krajiny a tvorí ju jediná farnosť. Sídlom prefektúry je hlavné mesto Baku, kde sa nachádza Chrám Nepoškvrneného počatia Panny Márie, jediný rímskokatolícky chrám v celej krajine. Na čele prefektúry stojí apoštolský prefekt, ktorý podlieha priamo rímskemu pápežovi. Katolícku farnosť v Azerbajdžane tvoria prevažne veriaci prisťahovalci alebo zamestnanci zahraničných firiem. Farnosť je od roku 2000 zverená do pastoračnej starostlivosti slovenským saleziánom. Aktuálne tam pôsobí šesť saleziánov kňazov a dvaja saleziáni laici. V Baku majú svoje rehoľné komunity aj slovenské sestry saleziánky a tiež sestry Misionárky lásky. V máji 2002 navštívil krajinu pápež sv. Ján Pavol II., po jeho návšteve bol v Baku postavený Chrám Nepoškvrneného počatia Panny Márie, ktorý posvätili v roku 2007. V októbri 2016 navštívil krajinu pápež František. Podľa pradávnej tradície ohlasoval kresťanstvo na území dnešného Azerbajdžanu apoštol sv. Bartolomej.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies