Slovenský rožkomat chcú vynálezcovia presadiť aj v zahraničí

NETKY.SK • 4 September 2015, 12:08 • 2 min
Slovenský rožkomat chcú vynálezcovia presadiť aj v zahraničí

KOŠICE – So zariadením na dávkovanie nebalených pekárenských výrobkov, skonštruovanom v Košiciach, chcú jeho tvorcovia preraziť aj v zahraničí.

slovakia

left justify in out

Tzv. rožkomat v premiére tento týždeň balil pečivo pre zákazníkov v predajni jedného z obchodných reťazcov v košickej Šaci. Majitelia ho však po pár dňoch stiahli pre obchodného záujemcu z Ruska.

 

"Nečakali sme, že ho hneď stiahneme, ale objavil sa solventný záujemca zo zahraničia. Keďže ide o prvý sériový kus, museli sme promptne reagovať a túto bezplatnú pôžičku zariadenia okamžite ukončiť," uviedol pre TASR Marek Vician z firmy Patent Pending, ktorá má na zariadenie patent na Slovensku i v zahraničí.

 

Firma zároveň rokuje s ďalšími obchodnými záujemcami o dodávke strojov, cena je ovplyvnená počiatkami sériovej výroby. "Sme v jednaniach s reťazcami, ktoré majú o naše zariadenie záujem. Môžem prezradiť, že jeden nemecký reťazec s nami jedná o výrobe zariadenia na mieru. Dostali sme aj ponuku na predaj patentu, ktorú zvažujeme," dodal Vician.

 

Rožkomat zabezpečuje hygienické dávkovanie pečiva podľa želania, pričom funguje podobne, ako napríklad automaty na nápoje. Zákazník si vyberie druh a počet pečiva, stlačí príslušné tlačidlo a do vrecúška mu prístroj vydá tovar s čiarovým kódom pre pokladnicu. "Hlavnou výhodou zariadenia je, že zabráni priamemu kontaktu zákazníka s pečivom pred a počas predaja," objasnil vynálezca.

 

Autorom nápadu je dvojica Košičanov, okrem Viciana je to Ladislav Petráš. Vývoj zariadenia prebiehal uplynulých päť rokov, prototyp vyrobený v spolupráci s Technickou univerzitou Košice médiám prvýkrát predstavili pred rokom. Odvtedy stroj zdokonalili, pričom riešili detaily mechanizmov na jeho samočistenie, ovládanie či proti upchatiu. Technologický vývoj aj výrobu uskutočňovali od začiatku v utajení, aby zabránili "ukradnutiu" nápadu. Pri základnej myšlienke pritom vychádzali zo znenia slovenského zákona, že predajca je povinný zabezpečiť predaj nebaleného pečiva prostredníctvom technických zariadení. "Žiadne technické zariadenie sme v obchodoch nezaregistrovali, preto sme sa rozhodli vyrobiť ho sami," dodal Vician. Podľa jeho slov ide o systém, aký nemá zatiaľ obdobu nikde vo svete.

 

Prvý rožkomat zaviedli v utorok (1.9.) skúšobne v jednom košickom supermarkete. Novinku mnohí ľudia poznali z médií, na jej ovládanie si však museli zvykať. "Prvý deň sa takto predalo 400 rožkov, druhý deň 840 rožkov, viacerí zákazníci si tento spôsob pochvaľovali," zhodnotil Vician.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies