Slovenský rozhlas pripravuje festival rozhlasových hier Prix Ex Aequo

NETKY.SK • 27 Október 2010, 11:54 • 2 min
Slovenský rozhlas pripravuje festival rozhlasových hier Prix Ex Aequo

Slovenský rozhlas pripravuje festival rozhlasových hier Prix Ex Aequo - Kultúra Slovenský rozhlas v spolupráci s Európskou vysielacou úniou (EBU) usporiada v dňoch 8. až 12.

slovakia

left justify in out

Slovenský rozhlas v spolupráci s Európskou vysielacou úniou (EBU) usporiada v dňoch 8. až 12. novembra 8. ročník Medzinárodného festivalu rozhlasových hier pre deti a mládež Prix Ex Aequo.  
Na festivale bude súťažiť celkom 42 príspevkov od 21 vysielateľov zo 17 krajín, medzi nimi z Českej republiky, Nemecka, Francúzska, Nórska, ale aj z Egypta, Indonézie či Kórejskej republiky. Do súťaže mohli byť prihlásené dramatické programy, vyrobené v období od 1. novembra 2008 do 31. augusta 2010. Limitom pre program je dĺžka trvania do 60 minút. Súťaží sa v dvoch kategóriách, rozhlasová hra pre deti a rozhlasová hra pre dospievajúcu mládež. Odposluchy súťažných titulov, ktorých poradie vyžreboval tím festivalového výboru, budú prístupné verejnosti. V rámci festivalu usporiada Slovenský rozhlas workshop na tému Programy pre deti.
"Festival má dve funkcie, smerom do vnútra udržať tvorbu pre deti v Slovenskom rozhlase v kontakte s aktuálnym dianím na medzinárodnej scéne, a treba povedať, že tie predchádzajúce ročníky priniesli aj konkrétne výsledky. Smerom von to má strategickú funkciu deklarovať v širšom svete, že SRo je inštitúciou, ktorá dokáže prispievať do širokého kontextu tvorby pre deti a mládež," povedal pre TASR predseda festivalového výboru Silvester Lavrík.
Na dnešné stretnutie s médiami prišla aj herečka Anna Šišková, ktorá získala ocenenie na prvom ročníku tohto festivalu v roku 1996 za hlavnú postavu v rozprávkovej hre Rybenka. "Milujem rozprávky, stále ich počúvam, pozerám, už ich nečítam, teším sa však na vnúčatá, že im budem čítať. Fakt je, že som veľmi dlho s rozprávkou dospievala, do trinástich rokov som čítala rozprávky a mojim deťom som ich aj vymýšľala. Doteraz ma nahovárajú, aby som vydala nejakú knihu rozprávok," uviedla pre TASR.
Cieľom festivalu je podpora tvorby umeleckých diel pre deti a mládež v oblasti rozhlasovej drámy, podpora medzinárodnej výmeny v tejto oblasti a zároveň aj podpora výmeny teoretických, technických a odborných skúseností na medzinárodnej úrovni v oblasti rozhlasovej dramatickej tvorby pre deti a mládež. Festivalu sa môžu zúčastniť všetci aktívni a pridružení členovia EBU (European Broadcasting Union). Oficiálnymi jazykmi festivalu sú angličtina a francúzština, pracovným jazykom je angličtina.
EBU so sídlom v Ženeve je najväčšia asociácia národných verejnoprávnych vysielateľov na svete. Má 75 aktívnych členov v 56 krajinách a 45 pridružených členov na celom svete. Únia koordinuje medzinárodnú programovú výmenu prostredníctvom siete Eurovízie a Euroradia, poskytuje svojim členom technické, operačné a právne služby, podporuje a pomáha rozvoju kvality obsahu verejnoprávneho vysielania. Slovenský rozhlas je aktívnym členom EBU od roku 1993.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona