Slovenský priemysel v máji ťahala nadol energetika

NETKY.SK • 11 Júl 2016, 15:14 • 2 min
Slovenský priemysel v máji ťahala nadol energetika

BRATISLAVA - Slovenský priemysel v máji ťahala nadol energetika, spracovateľský priemysel však ďalej rastie. Uviedol to dnes analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák na margo údajov májovej priemyselnej produkcie.

slovakia

left justify in out

"Rast priemyslu negatívne ovplyvnila najmä výroba a dodávka energií, ktorá vykázala relatívne silný medzimesačný aj medziročný pokles. Medziročný rast priemyslu tak pokles v energetike spomaľoval o viac ako 1 percentuálny bod. Naopak, spracovateľský priemysel pokračoval aj v máji v raste, v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa jeho produkcia zvýšila o 0,6 %, pričom dynamika jeho medziročného rastu sa spomalila z 9 % na 8,1 %," spresnil.

 

Ťahúňom (spracovateľského) priemyslu ostáva podľa Koršňáka naďalej najmä automobilový priemysel. Jeho produkcia sa v máji ďalej zvyšovala na nové historické maximum a v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka bola vyššia o 18,7 %. Darilo sa však aj niektorým ďalším exportným odvetviam slovenskej ekonomiky. Silný rast vykázala najmä výroba spotrebnej elektroniky (medziročne o 29 %). Dvojcifernú dynamiku medziročného rastu vykázali aj strojári (12,5 %) a napriek medzimesačnému poklesu produkcie aj výrobcovia elektrických zariadení (23 %) a hutníci a spracovatelia kovov (10 %).

 

"Rastu slovenského priemyslu by malo naďalej napomáhať najmä relatívne stabilné oživenie európskych ekonomík podporené lacnou ropou a uvoľnenou menovou politikou. V závere roka budú na priemysel pôsobiť dva protichodné faktory. Spomalenie rastu priemyslu by mohla zvýrazniť neistota plynúca z výsledku britského referenda, naopak, štatistický efekt (miernejšia porovnávacia báza) bude medziročný rast skôr zvýrazňovať," dodal Koršňák.

 

Podľa analytikov Národnej banky Slovenska priemyselná produkcia v máji pokračovala v nastolenom trende z predchádzajúceho mesiaca, keď medzikvartálne vzrástla o 1 %. Štatistický úrad SR dnes informoval, že priemyselná produkcia v máji medziročne vrástla o 5,9 %. Vývoj ovplyvnil rast v priemyselnej výrobe o 8,1 % a pokles v ťažbe a dobývaní o 3,5 %, v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 12,5 %. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia v máji 2016 oproti aprílu 2016 znížila o 1 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies