Slovenský pracovný trh doteraz absorboval 24.000 odídencov z Ukrajiny

NETKY.SK • 31 Marec 2023, 7:0 • 2 min
Slovenský pracovný trh doteraz absorboval 24.000 odídencov z Ukrajiny

Bratislava - Slovenský pracovný trh absorboval počas prvého roka trvania ruskej agresie na Ukrajine takmer 24.000 odídencov. K 18. februáru pracovalo 65,3 % z nich. V Národnej rade (NR) SR to vo štvrtok povedal dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer, ktorý na Hodine otázok odpovedal za dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera.

slovakia

left justify in out

Odpovedal na otázku poslanca NR SR Ondreja Dostála (SaS), či boli s prílevom utečencov z Ukrajiny identifikované bariéry napríklad na trhu práce, ktoré pri zamestnávaní nielen Ukrajincov u nás stále existujú a či sa ich snažíme odstrániť. Inštitút sociálnej politiky Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR uvádza, že si odídenci z Ukrajiny po príchode na Slovensko dokázali nájsť prácu relatívne ľahko, časť z nich pracovala len krátkodobo. Napriek tomu, že 93 % z pracujúcich, ktorí poskytli údaje o vzdelaní, malo stredoškolské alebo vysokoškolské vzdelanie, veľká časť z nich vykonávala nízkokvalifikované práce. Štúdia konštatuje, že jeden z dôvodov, pre ktorý odídenci uprednostňovali akúkoľvek prácu pred prácou zodpovedajúcou ich kvalifikácii, bola pravdepodobne jazyková bariéra alebo bariéry súvisiace s uznávaním kvalifikácie. V top 10 najobsadzovanejších pozícií prevažovali manuálne povolania. K pondelku 27. marca udelili dočasné útočisko 112.715 osobám z Ukrajiny, z toho ženy a deti tvoria 85 %. Odhadovaný počet reálne pobývajúcich odídencov je na úrovni 60.000 - 70.000, vyčíslil Káčer. Vláda by mala podľa neho informovať viac o tom, ako sa Ukrajincom u nás darí, pretože niektorí žijú v mylnej predstave, že toho dostávajú až príliš na úkor Slovákov. "Ja osobne si neviem predstaviť vyčítať človeku, ktorý prišiel o všetko, že dočasne poskytnuté prístrešie ide na môj úkor, najmä ak 80 % z týchto ľudí sú ženy a deti," povedal Káčer za Hegera. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona