Slovenský plynárenský priemysel sa dostal medzi najväčších dodávateľov elektriny

NETKY.SK • 5 Január 2017, 13:44 • 2 min
Slovenský plynárenský priemysel sa dostal medzi najväčších dodávateľov elektriny

BRATISLAVA - Štátnemu podniku Slovenský plynárenský priemysel (SPP) sa vlani darilo preraziť medzi najväčších dodávateľov elektriny. SPP v súčasnosti dodáva elektrinu do vyše 130 tisíc odberných miest.

slovakia

left justify in out

"V druhom štvrťroku minulého roka sme sa stali najväčším novým dodávateľom elektriny na Slovensku z pohľadu počtu zákazníkov. V súčasnosti platí, že ak niekto mení dodávateľa elektriny, najčastejšie si vyberie našu spoločnosť. Minulý rok definitívne potvrdil, že SPP už nie je len “plynárenský“, ale “energetický“,“ povedal pre agentúru SITA hovorca SPP Ondrej Šebesta.


Plynárom sa taktiež podarilo v minulom roku udržať si svoju dominantnú pozíciu na trhu s dodávkami plynu. "Tak v objeme predaného plynu vo všetkých segmentoch zákazníkov, ako aj v spoľahlivosti a bezpečnosti dodávok,“ doplnil Šebesta. SPP dodáva energie pre viac ako 1,3 milióna zákazníkov. Hovorca plynárov zatiaľ nechcel bližšie konkretizovať minuloročné hospodárenie štátneho podniku. "Predbežné výsledky nezverejňujeme, auditované hospodárske výsledky budú k dispozícii vo výročnej správe v druhom štvrťroku 2017,“ uviedol Šebesta.


V tomto roku sa chce SPP okrem iného sústrediť na vylepšenie kontraktov na dodávku plynu. "Budeme pokračovať v rozvoji predaja elektriny, počítame s tým, že aj naďalej budeme aktívne obchodovať s komoditami na medzinárodných európskych burzách a pripravíme pre našich zákazníkov nové atraktívne produkty,“ doplnil Šebesta.


Štátni plynári taktiež plánujú drobné investície, ktoré im umožnia skvalitniť služby pre zákazníkov SPP. "Takisto budeme investovať do rozšírenia využívania stlačeného zemného plynu (CNG) v doprave. CNG považujeme nielen za ekonomicky efektívny zdroj energie, ale vzhľadom na jeho ekologické prínosy, aj za dôležitý prvok v ochrane životného prostredia,“ podotkol Šebesta.
SPP predpokladá v blízkej budúcnosti stabilný vývoj dopytu po plyne na Slovensku. "Niektoré paroplynové elektrárne fungujú na Slovensku aj dnes v štandardnom režime a plnia regulačnú funkciu pre sieť, pričom minimálne jedna paroplynová elektráreň sa po útlme vracia čiastočne späť do produkcie,“ uviedol Šebesta s tým, že pre výstavbu ďalších podobných zdrojov však nie je pri pohľade na predpokladaný budúci status SR ako čistého vývozcu elektriny priestor na nové paroplyny.


Väčší potenciál vidia štátni plynári v kogeneračných jednotkách. "Za nevyhnutné však považujeme zlepšenie legislatívnych podmienok týkajúcich sa pripájania nových zdrojov do siete. Táto energeticky vysoko účinná výroba energie - elektrickej energie spolu s teplom, respektíve chladom, môže byť ďalším nástrojom, pri relatívne nízkych nákladoch, na efektívnejšie využívanie energií a v boji s klimatickými zmenami,“ konštatoval Šebesta.


Plynári sú presvedčení, že pre ďalší rozvoj využívania plynu, nielen v teplárenstve, ale aj v akýchkoľvek ďalších segmentoch, je mimoriadne dôležité stabilné legislatívne prostredie a predvídateľná regulácia a racionálna podpora efektívnych zdrojov energií, bez nenáležitého zvýhodňovania niektorých zdrojov.


Slovenský plynárenský priemysel, a.s. je najväčším dodávateľom energií na Slovensku, ktorý v oblasti dodávky plynu priamo nadväzuje na 160-ročnú tradíciu slovenského plynárenstva a od roku 2012 pôsobí aj na trhu dodávky elektriny. Od roku 2014 je vlastníkom 100 % akcií spoločnosti Slovenská republika, ktorá svoje akcionárske práva vykonáva prostredníctvom Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies