Slovenský plavec Nagy poskočil na 20. miesto, zlato získal Holanďan

NETKY.SK • 16 August 2016, 16:37 • 2 min
Slovenský plavec Nagy poskočil na 20. miesto, zlato získal Holanďan

RIO DE JANEIRO - Slovenský plavec Richard Nagy obsadil na OH v Rio de Janeiro v utorkovom maratóne na 10 km v otvorenom mori 20. miesto. Pôvodne dohmatol na 21. priečke, po diskvalifikácii jedného súpera sa posunul vo výsledkovej listine o priečku vyššie.

slovakia

left justify in out

Zlatú olympijskú medailu si v oceáne pri slávnej pláži Copacabana vybojoval po dramatickom finiši Holanďan Ferry Weertman, o ktorého triumfe pred druhým Grékom Spirosom Gianniotisom musela rozhodnúť až cieľová fotografia.

 

Pre slovenského debutanta na OH to bol tretí súťažný štart v Riu. V bazénovom plávaní najprv 6. augusta skončil v národnom rekorde na výbornom 9. mieste na 400 m polohové preteky, keď mu finále ušlo len o pár desatín sekundy. Potom na 1500 m voľným spôsobom zaostal za očakávaním i jeho vlastným národným rekordom. Chystal sa vylepšiť dojem vo vlnách Atlantiku a podarilo sa mu to, pričom to bolo pre neho len tretíkrát, čo štartoval v tejto supernáročnej disciplíne.

 

"Bolo to nezvyčajne ťažké. Súperi nasadili tempo, čo sa zvyčajne nerobí, ale dal som do toho všetko. Bolo to tvrdé a drsné, každý si tam robil miestečko, veď bolo aj dosť žltých kariet a diskvalifikácie. Pre mňa bola nevýhoda, že to bolo menej o plávaní a viac o fyzických kontaktoch. Dnes uspeli skúsenosti, tie som nemal, ale neľutujem to. Nabudúce to bude azda lepšie," povedal po pretekoch Nagy.

 

So štartovým číslom jeden začal od začiatku napĺňať predsavzatie byť vpredu, aby sa vyhol zbytočným a nepríjemným stretom s rivalmi. na prvom z troch medzičasov bol ôsmy a na lídra Jarroda Poorta strácal čosi vyše minúty. Na druhom medzičase bol 16. so stratou 1:25,7 minúty, ale potom sa vyviezol spolu s mimoriadne skúseným ruským favoritom Jevgenijom Dračevom a na treťom medzičase bol desiaty so stratou 44,7 sekundy na lídra. Počínal si teda statočne a bol stále v hre o výborné umiestnenie. Rozhodovalo sa až na poslednom 2,5 km úseku. Poort nevydržal a odpadol, do popredia sa dostal Holanďan Ferry Weertman. Nagy sa tiež nevzdával, ale napokon dvojnásobnému najúspešnejšiemu športovcovi Slovenskej plaveckej federácie (2014 a 2015) došli sily a finišoval so stratou 35,6 sekundy na 20. pozícii.

 

Dvadsaťtriročný plavec J&T Sport team Bratislava ale potvrdil v Riu pozíciu najlepšieho slovenského plavca. Zverenec trénera Gabriela Barana a vicemajster Európy z Londýna na 400 m pol.pr. si olympijskú miestenku do Brazílie senzačne vybojoval na júnovej kvalifikácii v portugalskom Setúbale šiestym miestom.

 

Pred štyrmi rokmi na OH v Londýne zlatú medailu získal Oussama Mellouli z Tuniska pred strieborným Nemcom Thomasom Lurzom a bronzovým Kanaďanom Richardom Weinbergerom.

Výsledky:

1. Ferry Weertman (Hol.) 1:52:59,8, 2. Spiros Gianniotis (Gr.) rovnaký čas, 3. Marc-Antoine Olivier (Fr.), 4. Li-ťün Ču (Čína) obaja +2,2, 5. Jordan Wilimovsky (USA) +3,4, 6. Simone Ruffini (Tal.) +3,7, 7. Federico Vanelli (Tal.) +4,1, 8. Jasunari Hirai (Jap.) +4,8 ..., 20. Richard NAGY (SR) +35,6



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona