Slovenský ochranársky snem vyzýva vládu, aby plnila stratégiu trvaloudržateľného rozvoja

NETKY.SK • 4 Apríl 2017, 15:27 • 2 min
Slovenský ochranársky snem vyzýva vládu, aby plnila stratégiu trvaloudržateľného rozvoja

BRATISLAVA - Skupina 53 zakladajúcich členov Slovenského ochranárskeho snemu dnes poslala výzvu vláde, príslušným ministerstvám, politickým stranám a parlamentu, aby dodržiavali princípy a ciele trvalej udržateľnosti tak, ako ich definuje a formuluje Národná stratégia trvaloudržateľného rozvoja Slovenskej republiky, ktorú schválila Národná rada SR presne pred 15 rokmi.

slovakia

left justify in out

Vláda podľa signatárov výzvy dlhodobo neplní ani uznesenie národnej rady z roku 2002, že všetky prijímané a aktualizované rozvojové stratégie majú byť v súlade s touto národnou stratégiou a že vláda má každoročne do 31. marca predkladať parlamentu odpočet plnenia úloh, ktoré jej vyplývajú z tohto dokumentu.   

Ako uvádza Slovenský ochranársky snem, Slovensko bolo prvou krajinou v stredoeurópskom regióne, ktorá prijala takýto dokument a zároveň vytvorila Radu vlády pre trvalo udržateľný rozvoj. "Vláda veľmi rýchlo rezignovala na unikátnu možnosť byť regionálnym lídrom v tejto sfére, ktorú OSN považuje za kľúčovú pre budúcnosť ľudstva. Rezignovala aj na možnosť priviesť Slovensko na trajektóriu udržateľného vývoja," píše sa vo výzve.

Národná rada SR schválila Národnú stratégiu trvalo udržateľného rozvoja SR 3. apríla 2002. Zavŕšil sa tým viac ako trojročný proces prípravy komplexného strategického rozvojového dokumentu nadväzujúceho na závery a odporúčania Summitu Zeme, ktorý sa konal desať rokov pred tým v Riu de Janeiro.

 

"Ide o dokument unikátny nielen svojím obsahom a šírkou svojho záberu, ale aj spôsobom, akým vznikol," uvádzajú signatári výzvy, pričom vysvetlili, že riešiteľský kolektív sa tvoril cestou "zdola-nahor" z odborníkov zo SAV, univerzít, verejnej správy, podnikateľského sektora, odborov i mimovládnych organizácií. Do práce na príprave stratégie boli zapojené všetky rezorty.

Národná stratégia trvalo udržateľného rozvoja je podľa ochranárov stále aktuálna. "Vychádza nielen zo široko akceptovaných definícií a princípov trvalo udržateľného rozvoja, ale aj z kritických analýz doterajšieho vývoja a možných scenárov vývoja budúceho, a to v domácom i medzinárodnom kontexte. Prináša víziu udržateľného rozvoja Slovenska," konštatovali vo výzve.

 

V záverečných častiach stratégia navrhuje orientáciu, priority a 29 hlavných cieľov udržateľného rozvoja Slovenska, z ktorých sa niektoré plnia v rôznom rozsahu i kvalite, avšak bez toho, aby sa tým niekto na odbornej, riadiacej či politickej úrovni systematicky zaoberal. Koordinačnú úlohu mala v tomto smere zohrávať Rada vlády pre trvalo udržateľný rozvoj, ktorá však postupne zanikla.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies