Slovenský minister obrany Glváč rokuje v USA o prehĺbení obrannej spolupráce

NETKY.SK • 9 December 2015, 12:55 • 2 min
Slovenský minister obrany Glváč rokuje v USA o prehĺbení obrannej spolupráce

NEW YORK/BRATISLAVA - Výcvik pre slovenských pilotov vrtuľníkov Black Hawk či budúce posilnenie využívania amerického fondu Foreign Military Sales (FMS) - aj to sú výsledky utorkového rokovania slovenského ministra obrany Martina Glváča v Spojených štátoch. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková.

slovakia

left justify in out

Počas stretnutia so zástupkyňou riaditeľa agentúry DSCA Jennifer Zakriskou prediskutoval minister plnenie zmluvy o dodaní nových vrtuľníkov Black Hawk pre Ozbrojené sily SR a prípravu školenia slovenských pilotov.

 

"Proces ide tak, ako sme si predstavovali. Od prvého mesiaca budúceho roku sa začína výcvik slovenských pilotov v USA. Piloti, ktorí týmto výcvikom prejdú, budú následne zaviazaní zotrvať určitý počet rokov v našich ozbrojených silách, pretože ide o nemalé finančné prostriedky, ktoré do nich vložíme," uviedol po stretnutí Glváč. 

 

"Proces je časovo nastavený tak, aby sa nestalo, že nám prídu na Slovensko preškolení piloti a my ešte nebudeme mať nové stroje," dodal veliteľ Vzdušných síl OS SR Miroslav Korba.

 

Predmetom rozhovorov boli aj aktuálne bezpečnostné výzvy či boj proti terorizmu. Pre Slovenskú republiku je podľa ministerstva v tejto oblasti prioritný rozvoj spôsobilostí a vyzbrojovanie špeciálnych síl, kde môže byť v blízkom čase tiež využitý fond FMS, cez ktorý rezort obrany zakúpil práve vrtuľníky Black Hawk.

 

Podľa šéfa rezortu obrany ide o jednoznačne najčistejší a najtransparentnejší spôsob a tiež relatívne rýchly. "V tomto, ale aj v minulom roku narástol objem nákupov, ktoré realizujeme cez tento v Európskej únii uznávaný spôsob obstarávania," dodal.

 

Jedným z cieľov návštevy USA bol aj podpis Memoranda o dohode medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Spojených štátov amerických o službách vzájomného štátneho overovania kvality, ktorého návrh schválila slovenská vláda. 

 

Podľa ministerstva toto memorandum zvýši interoperabilitu techniky používanej v ozbrojených silách oboch krajín, keďže sa vďaka nemu zlacní a zrýchli proces vzájomného uznávania certifikátov.

 

"Zľahčí to prácu aj nášmu ministerstvu, keďže nebudeme musieť overovať kvalitu a certifikáciu naším ústavom, ale môžeme na základe takejto medzivládnej dohody uznať certifikát zo Spojených štátov," priblížil fungovanie memoranda minister.

 

Glváč sa počas svojej návštevy ďalej stretne so zástupcom ministra obrany USA Robertom Workom, s ktorým bude hovoriť o bilaterálnej spolupráci oboch krajín. Dnes má na pláne návštevu firmy Sikorsky, kde prediskutuje témy súvisiace s výrobou a dodávkou vrtuľníkov Black Hawk pre rezort obrany.

Na Slovensko príde deväť amerických vrtuľníkov Sikorsky Black Hawk UH-60M približne za 261 miliónov dolárov. Prvý vrtuľník Black Hawk by mohol byť dodaný už v budúcom roku. Nové vrtuľníky nahradia súčasné Mi-17, ktorým sa postupne končí technická životnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona