Slovenský Mesiac fotografie má štyri výstavy v zahraničí

NETKY.SK • 12 November 2010, 13:04 • 2 min
Slovenský Mesiac fotografie má štyri výstavy v zahraničí

Slovenský Mesiac fotografie má štyri výstavy v zahraničí

slovakia

left justify in out

Všetky plánované zahraničné slovenské výstavy v rámci 20. festivalu Mesiac fotografie (MF) sú už sprístupnené verejnosti. Poslednú otvorili vo štvrtok (11.11.) večer v galérii Slovenského kultúrneho inštitútu v Budapešti, kde potrvá do 26. novembra.
Je tam fotografický cyklus Diera od Olji T. Stefanovič. Autorka na ňom pracovala od roku 2005 a počas piatich rokov zaznamenala diery – architektonické prieluky v mestách. Najskôr len v Bratislave, potom aj v Budapešti a vo svojom rodnom meste, v srbskom Novom Sade. Pri fotografovaní ju zaujíma historická a sociologická pamäť mestského priestoru a jeho následná zmena funkcie - mesto ako priestor odcudzenia, zahusťovania, večnej zmeny a špecifickej dynamiky. V kulise mesta teda fotografovala deficitný priestor – to, čo chýba, dočasne ubudlo, hodnota prázdna, ničoty, nielen sémantická, ale i čisto výtvarná. Ekonomická kríza, ktorá brzdí aktivitu developérov, jej v podstate nahráva a praje životu prieluk. Pôvodne dočasné diery sa tak stávajú súčasťou mesta. Žijú si svojím životom, menia farby, rozkvitajú, zarastajú a zapadávajú snehom. Autorka po absolvovaní magisterského štúdia na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave žije s rodinou v tomto meste.
V Slovenskom inštitúte v Berlíne sa koná v rámci MF ďalšia výstava. Autor Matúš Zajac ju nazval Mestské konfrontácie. Intímnejšiu tematiku predstavuje Petra Cepková v Slovenskom inštitúte vo Viedni na autorskej výstave Trinásta komnata. Veľká národná prezentácia našich mladých autorov pod názvom Nová slovenská fotografia je v Mexiku.
Podľa riaditeľa MF Václava Maceka sa v ostatných rokoch darí realizovať výstavy v zahraničí, čím festival rozširuje svoju pôsobnosť aj potvrdzuje kvalitu slovenskej fotografie v medzinárodnom povedomí.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona