Slovenský med patrí k špičke, skorší nástup jari včelárom zatiaľ praje

NETKY.SK • 22 Apríl 2015, 17:25 • 2 min
Slovenský med patrí k špičke, skorší nástup jari včelárom zatiaľ praje

BANSKÁ BYSTRICA - Slovensko patrí po kvalitatívnej stránke medu, jeho chuti a čistoty, ako aj ďalších včelích produktov k svetovej špičke.

slovakia

left justify in out

Pre TASR to uviedol Pavel Fiľo, riaditeľ Strednej odbornej školy Pod Bánošom v Banskej Bystrici, ktorá je centrom odbornej prípravy pre včelárstvo na Slovensku. Učia ho tam už 30 rokov. Podľa neho predpovedať, aká bude tohtoročná sezóna, je veľmi ťažké.
     

"Predpovedať znášku v danom roku je nesmierne ťažké, pretože, ako ja hovorím, karty sa rozdávajú v lete minulého roka. Kto nezvládol vybudovať silné včelstvo do zimy, ktoré vybuduje silné včelstvo pre budúcu jar, ten nemá šancu. Tí, čo ju majú, sú stále pod tlakom počasia a vývoja rastlinstva," konštatoval Fiľo.
     

Podľa jeho záznamov za posledných 30 rokov ani dve jari neboli rovnaké. "Keď sa všetko hýbe dobrým smerom, tak stačia prvomájové mrazy, ako asi pred ôsmimi rokmi, a tie zničia všetky nádeje včelárov, napriek tomu, že dovtedy sa všetko vyvíjalo sľubne. Jedna chladná noc značí koniec," pokračoval Fiľo.
     

"Dá sa povedať, že tohtoročná jar je oproti priemeru zhruba 10 až 12 dní dopredu. Každý sa musí pripraviť na to, že hlavné znášky budú skôr. Pokiaľ sa to bude takto vyvíjať aj naďalej, mohli by sme sa konečne dočkať lepšieho roka. Agátové a ani ďalšie porasty zatiaľ neutrpeli škody," dodal Fiľo.
     

Podľa neho súčasné vysoké ceny slovenského medu už nedávajú veľkú možnosť na ďalšie zvyšovanie cien, a to aj v prípade, že by ho bolo nedostatok. Ako varoval, spotrebitelia by mali byť nanajvýš opatrní pred medom, ktorý sa predáva pri cestách a tiež pred nekvalitným zahraničným medom, ktorý zákazníkov v obchodoch láka nižšími cenami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies