Slovenský manželský pár konkuruje Pente, ich zisky dosahujú milióny

NETKY.SK • 3 Júl 2017, 15:07 • 2 min
Slovenský manželský pár konkuruje Pente, ich zisky dosahujú milióny

BANSKÁ BYSTRICA – Manželskému páru z banského mesta, ktorý založil polikliniku ešte začiatkom 90. rokov, sa úspešne darí konkurovať aj siete ProCare, ktorú vlastní Penta.

slovakia

left justify in out

ProCare sa považuje za jednu z najlepšie zarábajúcich zdravotníckych sietí na Slovensku, ktorá poskytuje nadštandardnú zdravotnú starostlivosť pre celú rodinu. Sieť ProCare tvorí 12 polikliník a nemocníc na Slovensku. Jeho najväčšou konkurenciou sa stala poliklinika Novamed, ktorú manželia Finďovci vybudovali uprostred banskobystrického sídliska.

 

Momentálne poliklinika združuje viac ako 20 ambulancií. „História našej spoločnosti sa začala písať v roku 1995 v súvislosti s úpravou legislatívy v roku 1994, ktorá umožnila vznik súkromných zdravotníckych zariadení,“ uviedla Finďová. Spoluzakladateľ polikliniky Peter Finďo, zastával funkciu poradcu bývalého ministra zdravotníctva Tibora Šagáta ako aj funkciu riaditeľa Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. Cieľ manželov bol jasný, poskytovať komplexnú zdravotnú starostlivosť pod jednou strechou.

 

„Zároveň sme sa snažili presunúť viaceré aktivity, ktoré sa dovtedy poskytovali len v lôžkových zariadeniach, do ambulantnej sféry – to, čo sa o 10 rokov neskôr začalo oficiálne nazývať Jednodňová zdravotná starostlivosť,“ konštatuje Finďová. Vytýčený cieľ sa im podarilo zrealizovať a momentálne združujú viac ako 20 ambulancií špecialistov, diagnostiku CT, magnetickú rezonanciu s laboratóriom v jednom zariadení. Manželia si prešli aj krušnými chvíľami. Ťažkosti spôsobili hlavne omeškané platby z poisťovní, ktoré ich neraz dostali do finančných ťažkostí.

 

„Odzrkadlilo sa to napríklad v momente, keď sme potrebovali odkúpiť budovu polikliniky, ktorú sme mali dovtedy prenajatú od mesta. Keďže sa budova mesta sa v tom čase dostala do exekúcie, snažili sme sa ju odkúpiť, no bolo ťažké nájsť ten správny model financovania,“ priblížila zakladateľka.

 

Situácia sa zlepšila, keď sa štandardizovali vzťahy so zdravotnými poisťovňami, no dnes sú vzťahy opäť krehké. Údaje o hospodárení polikliniky za rok 2016 udávajú až 4% nárast tržieb v porovnaní s predchádzajúcim rokom. V minulom roku tržby dosiahli vyše sedem miliónov eur, z čoho príjmy z poisťovní tvorili 90% tržieb a príjmy od samoplatcov boli vo výške necelých 3%.

 

Teraz už bývalá majiteľka Finďová uviedla, že ich cieľom je v prvom rade udržiavať a zveľaďovať to, čo dosiahli a zároveň, sledovať možné príležitosti o ktoré by sa mohli v budúcnosti rozšíriť.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies