Slovenský lyžiar Adam Žampa skončil na Svetovom pohári deviaty

NETKY.SK • 28 Október 2012, 19:34 • 2 min
Slovenský lyžiar Adam Žampa skončil na Svetovom pohári deviaty

Slovenský lyžiar Adam Žampa skončil na Svetovom pohári deviaty

slovakia

left justify in out

img

Slovenský reprezentant Adam Žampa získal prvých 29 bodov v alpskom Svetovom pohári. V obrovskom slalome na ľadovci v rakúskom Söldene skončil vďaka druhej najrýchlejšej jazde v druhom kole senzačne deviaty so stratou 3,81 s na suverénneho Američana Teda Ligetyho. 

Ide o najväčší úspech slovenského alpského lyžovania v ére samostatnosti mimo výsledkov Veroniky Velez-Zuzulovej, ktorá pomáhala Žampovi počas letnej prípravy na novú sezónu v Austrálii a na Novom Zélande. Za Slovenskú republiku sa v špeciálnej alpskej disciplíne (mimo redukovane obsadzovanej kombinácie) nepodarilo nikomu prebojovať sa do prvej desiatky v pretekoch Svetového pohára. A v obrovskom slalome, ani samotnej Zuzulovej, ktorá ale prirodzene žne obrovské úspechy v slalome.

V nedeľu triumfoval Ligety s mamutím náskokom na konkurenciu, ale 22-ročného Slováka delilo od stupňov víťazov len 69 stotín: "V prvom kole som dosiahol môj cieľ, ale neuspokojil som sa s tým. Išiel som v ňom na riziko a to isté aj v druhej jazde. Mohol som síce získať istých pár bodov, ale nie je lepšie skúsiť získať ich viac? A teraz ich mám 29... Pravda, keď som došiel do cieľa, vôbec som nevedel odhadnúť, ako to vypáli a dokonca som si v prvom momente myslel, že na tabuli svieti nie môj náskok, ale strata," vyznal sa pre TASR. 

Po 1. kole bol Žampa na 28. mieste so stratou 2,41 na vedúceho Francúza Thomasa Fanaru, keď rovnako ako ďalší pretekári so štartovými číslami 30-40 profitoval zo zlepšujúcich sa podmienok na trati. 

druhom kole za hustého sneženia dosiahol druhý najrýchlejší čas a na dlhé minúty sa vyhupol na čelo priebežného poradia. Z vedúcej priečky ho zosadil až Rakúšan Hannes Reichelt, ktorý bol po 1. kole trinásty, veľa pretekárov doplatilo na čoraz zhoršujúcu sa viditeľnosť pádmi.

Otec a zároveň tréner talentovaného slovenského lyžiara Tomáš Žampa mal po skončení pretekov veľkú radosť. "Deviate miesto vo Svetovom pohári je skvelým výsledkom. Adam dnes zajazdil rýchlo obe kolá, no treba povedať, že sme mali aj veľmi veľa šťastia. Počasie sa totiž obrátilo vždy v náš prospech. V prvom kole sa krátko predtým, ako vyštartoval Adam, zlepšila viditeľnosť. V druhom kole sa zasa s pribúdajúcimi minútami zhoršovala, na čo doplatili mnohí elitní pretekári, ktorí sa vydali na trať neskôr. V 1. kole mal Adam dobrý nájazd do strminy, ktorú zvládol bezchybne. V 2. kole išiel perfektne, neurobil žiadnu veľkú chybu," povedal pre TASR Tomáš Žampa, ktorý pred druhým kolom veril, že jeho syn za z 28. miesta posunie nahor.

"Priznám sa, že v kútiku duše som veril, že by Adam mohol urobiť výraznejší skok vpred. Prostredný syn pred pretekmi tipoval, že vyhrá Ligety a Adam skončí desiaty, napokon z toho bolo skvelé deviate miesto. Už na tréningoch v Austrálii a na Novom Zélande jazdil rýchlo. Dnes potvrdil, že dokáže držať krok aj s jazdcami zo svetovej špičky. V novembri nás čaká slalom SP vo fínskom Levi, kde potom zostaneme dva týždne trénovať. Potom sa presunieme do amerického Beaver Creeku, kde je na programe ďalší obrovský slalom. Spolu s Adamom by mal do zámoria letieť aj jeho brat Andreas, ktorý nad ním na tréningu v obráku vyhrával," dodal tréner Tomáš Žampa.


Ligety predviedol v druhom kole famóznu jazdu a triumfoval s obrovským náskokom 2,75 s pred Talianom Manfredom Möllgom. Američan nadviazal na vlaňajší úspech a zaknihoval 12. triumf v SP. Tretí skončil obhajca veľkého glóbusu domáci Rakúšan Marcel Hirscher (+3,12), Fanara sa napokon prepadol na štvrté miesto. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona