Slovenský Levický slad sa dostal do európskeho registra chránených zemepisných označení

NETKY.SK • 26 Apríl 2016, 15:12 • 2 min
Slovenský Levický slad sa dostal do európskeho registra chránených zemepisných označení

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes schválila pridanie nového potravinárskeho produktu zo Slovenska do európskeho registra chránených zemepisných označení (CHZO). Ide o Levický slad, pivovarský jačmenný slad svetlého plzenského typu.

slovakia

left justify in out

Komisia pripomenula, že Levický slad je jačmenný slad plzenského typu, určený predovšetkým pre výrobu piva. Pri tradičnom varení piva Levický slad zohráva úlohu pri dosahovaní požadovanej farby a chute.

 

Podľa stanoviska EK ide už o desiaty slovenský výrobok, ktorý v EÚ získa chránené zemepisné označenie. Pridaný bude do zoznamu viac ako 1330 chránených európskych produktov.

 

Levický slad sa pripravuje z vyšľachtených, certifikovaných odrôd sladovníckeho dvojradového jačmeňa, ktoré sa pestujú vo vymedzenej zemepisnej oblasti. V zrnách jačmeňa sa po namočení a klíčení za primeranej teploty aktivujú a vytvoria špecifické sladové enzýmy schopné štiepiť polysacharidy obsiahnuté v zrnách jačmeňa za vzniku nízkomolekulárnych, jednoduchých, vo vode rozpustných sacharidov, ktoré sa dajú kvasinkami skvasiť na etylalkohol.

 

Výroba tohto sladu si vyžaduje zdravé, dobre vyvinuté a vyzreté zrno svetložltej až žltej farby s jemnou a jemne vráskavou plevicou bez cudzieho zápachu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies