Slovenský kajakár Jakub Grigar obsadil piatu priečku

NETKY.SK • 11 August 2016, 08:26 • 2 min
Slovenský kajakár Jakub Grigar obsadil piatu priečku

RIO DE JANEIRO - Slovenský kajakár Jakub Grigar obsadil vo svojom premiérovom olympijskom finále piatu priečku. V záverečnej jazde K1 síce neurobil žiadnu technickú chybu, no pred cieľom mierne spomalil a olympijská medaila mu napokon ušla o 44 stotín.

slovakia

left justify in out

Ešte len 19-ročný reprezentant tak nevyťažil z víťaznej semifinálovej jazdy, vďaka ktorej sa vo finále vydal na trať ako posledný v poradí. Zlato si vypádloval Brit Joseph Clarke časom 88,53, striebro Slovinec Peter Kauzer s odstupom 17 stotín. Tretí skončil Čech Jiří Prskavec (+0,46).

 

Po dojazde do cieľa bol Grigar viditeľne prekvapený, že obsadil až piatu pozíciu. O medailu ho obral úplný záver trate. "Na záverečných dvoch bránkach som urobil dve malé chyby. Išiel som z posledných síl a v cieli to už nevládal 'hodiť'. Už keď som prešiel prvou z nich, vedel som, že to nebolo dobré. Myslím si však, že na 19 rokov to nebolo vôbec zlé. Aspoň mám motiváciu ísť na ďalšiu olympiádu," povedal Grigar.

 

Stredajšiu slalomársku disciplínu sprevádzali sťažené poveternostné podmienky. Chladné počasie s nepríjemným vetrom však Grigara v semifinálovom výkone neobmedzilo, ba práve naopak. Talentovaný kajakár prešiel trať ako skúsený harcovník. Od prvej bránky po poslednú sa mu loď nezastavila, náročné pasáže zvládol presvedčivým spôsobom a v cieli sa mohol tešiť z postupu. Dosiahol najrýchlejší čas 88,84 s a ako jediný spomedzi semifinalistov sa s ním zmestil pod hranicu 90 sekúnd.

 

Finále odštartoval domáci Brazílčan Pedro Da Silva, ktorý bol prekvapivým lídrom aj po dojazde prvých medailových favoritov do cieľa. Zdolal ho až Nemec Aigner s náskokom 2,52 s, no dlho sa na čele poradia neohrial. Najskôr ho vystriedal Slovinec Kauzer, toho však o 17 stotín zdolal Brit Clarke a zaistil si cenný kov. Po ňom sa vydal na trať český favorit Prskavec, ktorý úvod kanála zvládol elegantne, no nevyhol sa dotyku s protiprúdnou trinástkou a pomyseľnú čiaru preťal až ako tretí. Posledný štartujúci Grigar zašiel úvodnú polovicu bezchybne, na oboch medzičasoch sa navyše pohyboval v zelených číslach. Pred cieľom sa však mierne zasekol a napokon dorazil doň s takmer sekundovou stratou na Clarkea.

 

Zverenec trénera Tomáša Mráza dosiahol životný výsledok a zároveň stanovil slovenské maximum v mužskej K1 pod piatimi kruhmi. Doteraz najlepším umiestnením bola 10. miesto Miroslava Stanovského z OH 1996 v Atlante. Z ďalších olympijských reprezentantov v disciplíne sa ani jeden z tria Ján Šajbidor, Peter Nagy, Peter Cibák nedostal do elitnej desiatky poradia.

 

Grigar si účasť v Riu vyjazdil na tohtoročnom domácom kontinentálnom šampionáte, na ktorom obsadil piate miesto. Nasledovali úspechy z júnových podujatí Svetového pohára a vygradovanie formy i výsledkov na svetovom šampionáte juniorov a slalomárom do 23 rokov. V španielskom Seu si vybojoval prvý kov na podujatí SP - vystúpil na strieborný stupienok - a o týždeň neskôr obsadil v Pau 6. priečku.

 

Generálku na premiérové olympijské jazdy absolvoval na spomínaných MS v Krakove. Vo finále sa prezentoval dominantným výkonom, pričom šampiónom v kategórii do 23 rokov sa stal so suverénnym náskokm 3,24 sekúnd. Na začiatku vrcholovej športovej kariéry absolvoval štyri juniorské svetové šampionáty a z každého si priniesol individuálnu medailu. Vo Wausau 2012 a Penrithe 2014 mu zavesili na krk bronz, po finálových jazdách v Liptovskom Mikuláši 2013 a brazílskom Foz do Iguassu o dva roky neskôr sa zasa hrdil titulom najlepšieho juniorského kajakára na svete.

 

finále K1 - výsledky:

1. Joseph Clarke (V.Brit.) 88,53 s (0 tr. sekúnd), 2. Peter Kauzer (Slov.) +0,17 (0), 3. Jiří Prskavec (ČR) +0,46 (2), 4. Hannes Aigner (Nem.) +0,49 (0), 5. Jakub GRIGAR (SR) +0,90 (0), 6. Pedro Da Silva (Braz.) +3,01 (0), 7. Giovanni De Gennaro (Tal.) +3,24 (0), 8. Sebastien Combot (Fr.) +4,02 (2), 9. Pavel Eigel (Rus.) +4,09 (2), 10. Mike Dawson (N.Zéland) +4,54 (0)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies