Slovenský horolezec Hámor plánuje výstup na poslednú himalájsku osemtisícovku

NETKY.SK • 7 Marec 2017, 11:16 • 2 min
Slovenský horolezec Hámor plánuje výstup na poslednú himalájsku osemtisícovku

POPRAD - Slovenský horolezec Peter Hámor plánuje v tomto roku vystúpiť na svoju poslednú nezdolanú osemtisícovku Dhaulágirí. Ide o siedmu najvyššiu horu sveta, ktorá sa nachádza v nepálskych Himalájach, v horskej skupine Dhaulágirí Himal. Svoj výstup na v preklade Bielu horu s výškou 8 167 metrov plánuje s tromi ďalšími slovenskými horolezcami a priateľmi, a to Michalom Gabrižom, Michalom Sabovčíkom a Tomášom Petríkom, informoval o tom dnes počas tlačovej konferencie k expedícii v Poprade. Počas výstupu na horu Pumori sa k nim pridá aj horolezec Ján Šustr.

slovakia

left justify in out

Projekt s názvom Himalayadventure XXVII odštartuje 10. marca odletom z Bratislavy do Káthmandu v Nepále a potrvá do 2. júna tohto roka, keď by sa mali horolezci vrátiť späť na Slovensko. Výstupu budú predchádzať aklimatizačné výstupy na viacero vrcholov v himalájskom údolí Solo Khumbu a v oblasti Mount Everestu. „Ako každý rok, aj tento rok máme viac cieľov. Tento rok v prípravnej fáze začíname päťtisícovkou Kala Patthar (5 643 m) v oblasti Solo Khumbu,“ povedal dnes 52-ročný Hámor. Členovia majú v pláne aj výstupy na  ďalšie hory, najvyššou z nich bude pred Dhaulágirí sedemtisícovka Pumori (7 161 m) v blízkosti Mont Everestu, ktorá leží na nepálsko-tibetskej hranici. „Čo sa týka Pumori, pôjde o môj tretí pokus o výstup, vždy v minulosti som sa totiž musel odtiaľ vrátiť pre zdravotné komplikácie mojich spolulezccov,“ uviedol Hámor. Okrem toho plánuje aj výstup na horu Island Peak (6 189 m). Ako ďalej povedal, všetky výstupy budú ľahkým štýlom, bez pomoci výškových nosičov a umelého kyslíka.

Ak bude výstup na Dhaulágirí úspešný, Hámor uzatvorí takzvanú Korunu Himalájí, teda zoznam všetkých štrnástich himalájskych osemtisícoviek. Hámor plánoval na Dhaulágirí vyliezť aj v roku 2009 spolu s poľským horolezcom Piotrom Morawským, výstup sa však nakoniec nepodaril, Morawský na Dhaulágirí tragicky zahynul. Na horu Dhaulágirí vystúpili po prvýkrát členovia švajčiarsko-rakúskej výpravy v roku 1960 a v roku 1988 aj slovenský horolezec Zoltán Demján.

Svoju prvú osemtisícovku zdolal Popradčan Peter Hámor v roku 1998, keď vystúpil na vrchol Mount Everest (8 848 m), odvtedy vystúpil na osemtisícovky ešte trinásťkrát, na jednu z nich dvakrát, absolvoval napríklad expedíciu na Annapurnu (8 091 m) v Nepále či Nanga Parbat (8 125 m) v Pakistane. Naposledy vystúpil vlani na Manaslu (8 163).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies