Slovenský hokej na ZOH: Trikrát solídne, dve katastrofy

NETKY.SK • 5 Február 2014, 14:50 • 2 min
Slovenský hokej na ZOH: Trikrát solídne, dve katastrofy

BRATISLAVA - Na slovenskú hokejovú reprezentáciu čaká šiesty štart na zimných olympijských hrách.

slovakia

left justify in out

Dosiaľ Slováci, majstri sveta z roku 2002, nezískali pod piatimi kruhmi ani jeden cenný kov a nič sa na tom nezmenilo ani pred štyrmi rokmi, hoci boli k medaile najbližšie v histórii - skončili na 4. mieste. Premiéru na ZOH absolvovalo Slovensko v roku 1994 v Lillehammeri, kde 6. miestom a len nešťastnou štvrťfinálovou prehrou s Ruskom po predĺžení potvrdilo, že mu právom patrí miesto medzi elitou a nie v C-kategórii. Tam sa dostalo po rozdelení Československa a muselo sa dva roky prebíjať do A-kategórie. Olympijské hry v Nagane 1998 a Salt Lake City 2002 dopadli pre slovenskú reprezentáciu katastrofálne, aj vzhľadom na zvláštny systém turnaja a nemožnosť nastúpiť od začiatku s najsilnejším výberom. Desiata, resp. trinásta priečka ani zďaleka neodrážala vtedajšie kvality slovenského hokeja. Piate miesto v Turíne 2006 a štvrté vo Vancouveri 2010 však boli dôstojným výsledkom a reprezentáciou slovenského hokeja.

Prehľad účinkovania hokejistov SR na ZOH v rokoch 1994 až 2010: 

ZOH LILLEHAMMER 1994 
Premiéra slovenských hokejistov na ZOH sa skončila 6. miestom, ale nechýbalo veľa a skvele hrajúci tím vedený trénerom Júliusom Šuplerom mohol hrať aj o medaily. Slováci totiž Rusom podľahli vo štvrťfinále 2:3 až po predĺžení. Vtedy ešte ani nie 20-ročný Miroslav Šatan sa s 9 gólmi (celkovo 9+0) stal najlepším strelcom olympijského turnaja, 21-ročný Žigmund Pálffy zasa najproduktívnejším hráčom s 10 bodmi (3+7). Prvú trojku kanadského bodovania uzatváral skúsený, už 37-ročný kapitán Peter Šťastný s 9 bodmi (5+4). Slovensko sa na ZOH 1994 prebojovalo z kvalifikácie, keďže po rozdelení Československa v roku 1993 získali nástupnícke práva Česi. 
Mužstvo odohralo 8 zápasov, 4-krát vyhralo (1-krát po predĺžení), 2-krát prehralo (1-krát po predĺžení) a 2-krát remizovalo, celkové skóre 35:29. 

Tím SR - brankári: Jaromír Dragan, Eduard Hartmann, Miroslav Michalek, obrancovia: Jerguš Bača, Vladimír Buřil, Miroslav Marcinko, Stanislav Medřík, Ľubomír Sekeráš, Marián Smerčiak, Róbert Švehla, Ján Varholík, útočníci: Jozef Daňo, Oto Haščák, Branislav Jánoš, Ľubomír Kolník, Roman Kontšek, Žigmund Pálffy, Róbert Petrovický, Vlastimil Plavucha, Dušan Pohorelec, René Pucher, Miroslav Šatan, Peter Šťastný. Tréner: Július Šupler. 

Konečné poradie: 1. Švédsko, 2. Kanada, 3. Fínsko,... 6. Slovensko. 

ZOH NAGANO 1998 
Slovensko si účasť v hlavnom turnaji, kde mali isté miesto len Kanada, USA, Rusko, Česko, Švédsko a Fínsko, muselo vybojovať už priamo v Nagane v kvalifikácii ôsmich tímov, ktoré hrali o dve voľné miesta. Lenže vzhľadom na to, že NHL prerušila svoj program len v čase hlavného turnaja, Slovensko nastúpilo v kvalifikačnej časti bez svojich opôr Demitru, Pálffyho, Stümpela, Šatana a Zedníka. Tí prišli do dejiska Hier zbytočne, videli len potupnú prehru 3:4 s Kazachstanom a neodohrali na turnaji ani minútu. Okrem toho Slováci, ktorých viedol tréner Ján Šterbák, doplatili aj na chrípkovú epidémiu. Slovensko v A-skupine kvalifikačného turnaja remizovalo 2:2 s Rakúskom, vyhralo 4:3 nad Talianskom a rovnakým výsledkom prehralo s Kazachstanom. Skončilo v nej bolo druhé, do hlavnej fázy postúpil iba víťazný Kazachstan. V zápase o konečné 9. miesto potom Slovensko prehralo s Nemeckom 2:4. 
Mužstvo odohralo 4 zápasy, 1-krát vyhralo, 2-krát prehralo a 1-krát remizovalo, celkové skóre 11:13. 

Tím SR - brankári: Igor Murín, Pavol Rybár, Miroslav Šimonovič, obrancovia: Ivan Droppa, Stanislav Jasečko, Miroslav Mosnár, Ľubomír Sekeráš, Róbert Švehla, Ján Varholík, Ľubomír Višňovský, útočníci: Peter Bondra, Zdeno Cíger, Jozef Daňo, Oto Haščák, Branislav Jánoš, Ľubomír Kolník, Roman Kontšek, Ján Pardavý, Róbert Petrovický, Vlastimil Plavucha, Peter Pucher, Karol Rusznyák, Roman Stantien, pre chorobu nenastúpili Jerguš Bača, Róbert Pukalovič. 
V dejisku ZOH boli Miroslav Šatan, Žigmund Pálffy, Richard Zedník, Pavol Demitra, Jozef Stümpel, ale keďže SR nepostúpila do hlavného turnaja, napokon sa neocitli ani na súpiske. Tréner: Ján Šterbák. 

Konečné poradie: 1. Česko, 2. Rusko, 3. Fínsko,... 10. Slovensko. 

ZOH SALT LAKE CITY 2002 
Slovensko opäť skončilo svoju púť v kvalifikačnej časti olympijského turnaja. Nastúpilo v nej rovnako ako v Nagane bez niektorých hviezd z NHL, keďže profiliga mala prestávku len v čase hlavnej fázy, v ktorej mala istý štart šestica Kanada, USA, Rusko, Fínsko, Švédsko a Česko. Slováci pod vedením strojcu strieborného úspechu na MS 2000 v ruskom Petrohrade Jána Filca podľahli už v úvodnom súboji kvalifikačnej časti Nemcom 0:3 a tento výsledok naznačil ďalší osud mužstva. Remíza s Lotyšskom 6:6 a prehra s Rakúskom 2:3, keď tréneri mohli po vynútených odchodoch niektorých hráčov späť do ich klubov v NHL postaviť iba 13 korčuliarov, iba dovŕšili ďalšiu olympijskú katastrofu v dôsledku nerovnoprávneho hracieho modelu. V zápase s Francúzskom o konečné 13. miesto síce Filcovmu výberu pomohli ešte ďalší hráči z NHL, ale ani víťazstvo 7:1 nezakrylo obrovské sklamanie. 
Mužstvo odohralo 4 zápasy, 1-krát vyhralo, 2-krát prehralo a 1-krát remizovalo, celkové skóre 15:13. 

Tím SR - brankári: Ján Lašák, Pavol Rybár, Rastislav Staňa, obrancovia: Richard Lintner, Ivan Majeský, Dušan Milo, Jaroslav Obšut, Richard Pavlikovský, Peter Smrek, Ľubomír Višňovský, útočníci: Ľuboš Bartečko, Pavol Demitra, Michal Handzuš, Marián Hossa, Richard Kapuš, Žigmund Pálffy, Ján Pardavý, Rastislav Pavlikovský, Róbert Petrovický, Jozef Stümpel, Miroslav Šatan, Richard Šechný, Jaroslav Török. Tréner: Ján Filc. 

Konečné poradie: 1. Kanada, 2. USA, 3. Rusko,... 13. Slovensko. 

ZOH TURÍN 2006 
Slovenskí hokejisti skončili na solídnom 5. mieste. Na rozdiel od Nagana 1998 i Salt Lake City 2002 mali tentoraz všetky mužstvá rovnaké podmienky a hral sa iba jeden hlavný turnaj za účasti 12 tímov, pričom všetky mali šancu nastúpiť v najsilnejšom zložení. Mužstvo trénera Františka Hossu vyhralo v základnej B-skupine všetkých 5 duelov (Rusko 5:3, Švédsko 3:0, Kazachstan 2:1, USA 2:1, Lotyšsko 6:3), ale vo štvrťfinále prehralo s Českom 1:3. Útočník Marián Hossa obsadil s 10 bodmi (5 + 5) tretiu priečku v kanadskom bodovaní na turínskom turnaji za dvojicou Fínov Teemu Selänne - Sakku Koivu (obaja po 11 bodov). Jeho spoluhráčom z útoku sa tiež darilo: Pavol Demitra nazbieral 7 bodov (2+5) a Marián Gáborík takisto 7 bodov (3+4). 
Mužstvo odohralo 6 zápasov, 5-krát vyhralo, 1-krát prehralo, celkové skóre 19:11. 

Tím SR - brankári: Peter Budaj, Karol Križan, Ján Lašák, obrancovia: Zdeno Chára, Milan Jurčina, Ivan Majeský, Andrej Meszároš, Radoslav Suchý, Martin Štrbák, Ľubomír Višňovský, útočníci: Ľuboš Bartečko, Peter Bondra, Pavol Demitra, Marián Gáborík, Marián Hossa, Marcel Hossa, Richard Kapuš, Ronald Petrovický, Jozef Stümpel, Tomáš Surový, Marek Svatoš, Miroslav Šatan, Richard Zedník. Tréner: František Hossa. 

Konečné poradie: 1. Švédsko, 2. Fínsko, 3. Česko,... 5. Slovensko. 

ZOH VANCOUVER 2010 
Na turnaji, v ktorom sa tímy predstavili so všetkými hviezdami z NHL, sa Slováci prebili až do semifinále, keď vo štvrťfinále vyradili obhajcov zlata z Turína 2006 Švédov (4:3). Žiaľ, tam sa skončila víťazná séria tímu Jána Filca. V dueli o postup do finále prehralo Slovensko s favoritom turnaja a neskorším víťazom Kanadou tesne 2:3, keď Demitrovu strelu osem sekúnd pred koncom so šťastím zneškodnil brankár Luongo. Hokejisti SR však zanechali na turnaji dobrý dojem, so štvrtou priečkou (najlepšie umiestnenie SR v histórii ZOH) pred Hrami asi nik nerátal. Škoda však, že skúsené mužstvo tridsiatnikov nedotiahlo svoje účinkovanie vo Vancouveri do medailového záveru. V súboji o bronz prehralo s Fínskom 3:5, hoci viedlo po dvoch tretinách 3:1. V základnej B-skupine Slovensko prehralo s Českom 1:3, zvíťazilo nad úradujúcimi svetovými šampiónmi z Ruska 2:1 po samostatných nájazdoch a rozdrvilo Lotyšsko 6:0. V play-off súboji o postup do štvrťfinále vyhral Filcov tím v dramatickom zápase nad Nórskom 4:3. 
Mužstvo odohralo 7 zápasov, štyrikrát vyhralo (raz po sam. nájazdoch) a trikrát prehralo, celkové skóre 22:18. 

Tím SR - brankári: Jaroslav Halák, Peter Budaj, Rastislav Staňa, obrancovia: Ivan Baranka, Zdeno Chára, Milan Jurčina, Andrej Meszároš, Andrej Sekera, Martin Štrbák, Ľubomír Višňovský, útočníci: Ľuboš Bartečko, Branko Radivojevič, Martin Cibák, Pavol Demitra, Marián Gáborík, Michal Handzuš, Marián Hossa, Tomáš Kopecký, Marcel Hossa, Žigmund Pálffy, Jozef Stümpel, Miroslav Šatan, Richard Zedník. 

Konečné poradie: 1. Kanada, 2. USA, 3. Fínsko, 4. Slovensko. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies