Slovenský hokej bude mať nové vedenie: Mimoriadny kongres o súboji Turan vs Kohút

NETKY.SK • 15 Jún 2016, 12:30 • 2 min
Slovenský hokej bude mať nové vedenie: Mimoriadny kongres o súboji Turan vs Kohút

BRATISLAVA - Po necelom roku bude mať slovenský hokej opäť nové vedenie. Uplynulé turbulentné obdobie dospelo až do mimoriadneho kongresu Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH), na ktorom si delegáti vo štvrtok zvolia nového prezidenta, ďalších desať funkcionárov Výkonného výboru ako aj členov odborných komisií na najbližšie tri roky. Po Igorovi Nemečkovi prevezme prezidentské kreslo buď Tibor Turan alebo Martin Kohút.

slovakia

left justify in out

Mimoriadnemu kongresu predchádzalo zasadnutie Rady SZĽH, ktoré sa uskutočnilo na konci mája. Legislatívna komisia spracovala všetky požiadavky, pozmeňujúce i doplňujúce návrhy do nových Stanov SZĽH a tie po takmer desaťhodinovom maratóne delegáti Rady schválili. Podľa nich prebehne aj štvrtková voľba, v ktorej budú mať výsostné hlasovacie právo všetky registrované domáce kluby. Z nich bude mať najvyšší počet hlasov - päť - každý tipsportligový účastník, tromi hlasmi bude disponovať prvoligista a jedným účastník druhej ligy, ženský klub, ale aj každá mládežnícka kategória akéhokoľvek klubu - mladší žiaci, starší žiaci, kadeti, dorast a juniori. Jeden hlas bude mať aj 20-členná skupina športových odborníkov, ekipa päťdesiatich hokejistov ako aj novovytvorená Slovenská asociácia hráčov ľadového hokeja (SIHPA).

 

Štvrtkový kongres so začiatkom o 10.00 h odštartuje voľbou pracovných komisií. Po tradičných procedúrach by sa mal schváliť program aj rokovací poriadok a následne dostanú delegáti priestor na pozmeňovacie návrhy v zakladajúcich dokumentoch či ostatných predpisoch SZĽH. Po diskusii pristúpia k samotnej voľbe orgánov SZĽH na čele s prezidentom, exekutívou ako aj členmi odborných komisií. Mandátová komisia SZĽH minulý týždeň oficiálne potvrdila dvoch prezidentských kandidátov a devätnásť záujemcov o miesta vo Výkonnom výbore, no ich počet sa na začiatku tohto týždňa o jedného znížil. Športová rada spoločnosti Pro-Hokej, ktorá riadi najvyššiu domácu súťaž, vyhodnotila prvotnú nomináciu klubov do Výkonného výboru a rozhodla, že do záverečného hlasovania pôjde iba s jediným kandidátom - súčasným šéfom extraligy Richardom Lintnerom. Pôvodne figuroval na zozname aj František Sucharda z Nových Zámkov. Okrem Lintnera sa o miesto vo VV uchádzajú aj ďalší bývalí úspešní hokejisti či tréneri. Za mládež je nominovaný napríklad Peter Oremus, protikandidátom Róberta Švehlu za reprezentáciu bude Ľubomír Višňovský. Skupina hokejistov nominovala Rastislava Pavlikovského, SIHPA zasa Jozefa Stümpela. Nový výkonný výbor, ktorý bude mať po novom až jedenásť členov, budú tvoriť: prezident SZĽH, zástupca extraligových, prvoligových a druholigových klubov, zástupca hráčov, reprezentácie, športových odborníkov a po dve miesta dostanú odborné komisie a mládežnícke kluby.

 

S novými stanovami sa zmenil aj systém dosadzovania kandidátov do orgánov SZĽH. Uchádzači o post prezidenta potrebovali podporu minimálne troch domácich klubov na to, aby Mandátová komisia uznala ich prihlášku do volieb za právoplatnú. Podporu dostali Martin Kohút a Tibor Turan, ktorí od minuloročných volieb sedeli spolu vo Výkonnom výbore. Teraz sa stali súpermi, aby zastavili stagnujúci stav domácej scény, zlepšili rozvoj mládeže vybudovaním hokejových akadémií a výrazne zmodernizovali slabú infraštruktúru.

 

Obaja si prešli ťažkým rozhodovaním, no do misie sa napokon pustili s odhodlaním, že ich životné skúsenosti môžu pomôcť aj slovenskému hokeju. "Celý život som pri hokeji, čo je dosť dlhá doba na to, aby som ho mal zmapovaný podrobne. Štadióny poznám od prvej kabíny až po poslednú vipku, poznám ľudí a myslím si, že som dostatočne zdatný na to, aby som vedel riešiť problémy slovenského hokeja," povedal v nedeľňajšej diskusnej relácii RTVS Turan. Kohúta, ktorý sa v porovnaní s protikandidátom venuje hokeju "len" od roku 2007, presvedčila nelichotivá vnútorná situácia, ale aj doterajšie pokroky svojej práce. "Vnútri som našiel veľa šikovných ľudí, nevyriešených sporov z minulosti, ale aj prázdnu kasu. Rozhodol som sa nastaviť systém tak, aby prosperoval. Od januára som prevzal aj ekonomiku zväzu a postavili sme ju na nohy. Nesnažil som sa urobiť všetko sám, mal som okolo seba kvalitnú skupinu ľudí. Chcel som len posunúť slovenský hokej dopredu v tých veciach, ktorým rozumiem," vysvetlil.

 

Obaja prezidentskí kandidáti majú volebný program postavený na podobných oporných bodoch. Medzi priority patrí mládež a skvalitnenie procesu jej vývoja prostredníctvom hokejových akadémií, zlepšenie infraštruktúry slovenských štadiónov či pozdvihnutie reprezentačného áčka. Turan vo svojom programe zvlášť zadefinoval aj zlepšenie situácie v domácich súťažiach, Kohút sa zasa bližšie venoval organizácii športových podujatí na čele s dvoma domácimi svetovými šampionátmi - v roku 2017 MS do 18 rokov v Poprade a Spišskej Novej Vsi ako aj MS elitnej kategórie 2019 v Bratislave a Košiciach.

 

Ak by sa novým prezidentom stal Kohút, v čo najkratšom čase od zvolenia by zorganizoval stretnutie so zväzovými funkcionármi. "Ako prvé by som si sadol s ľuďmi na zväze. Je veľmi dôležité, aby pochopili, kam budeme smerovať. Hnutie tu nie je pre zväz, ale zväz pre hnutie. Chceme, aby sa každý jeden člen hnutia mohol na zväz kedykoľvek obrátiť," uviedol Kohút. Turan by si najskôr vydýchol a potom by sa pustil do procesu modernizácie. "Ak vyhrám, najskôr nechám vychladnúť emócie a oddýchnem si. Prvé stretnutie by bolo so zamestnancami zväzu. Poznám ich prácu, sú to odborníci, zdatní ľudia. Samozrejme, máme čo naprávať. Zväz by mal byť servis, niečo ako poradenská činnosť. Vymeníme si názory a začneme pracovať na modernizácii, aby sme sa priblížili k Slovenskému futbalovému zväzu. Kedysi sme boli my ich inšpiráciou, teraz sú oni našou."

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona