Slovenský HDP rástol rýchlejšie, ako bol priemer EÚ

NETKY.SK • 6 Marec 2015, 12:18 • 2 min
Slovenský HDP rástol rýchlejšie, ako bol priemer EÚ

BRATISLAVA - Ekonomika eurozóny v záverečnom štvrťroku minulého roka podľa sezónne upravených údajov medzikvartálne posilnila o 0,3 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa oproti tretiemu štvrťroku zväčšila o 0,4 %. Vyplýva to z druhého odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

slovakia

left justify in out

V porovnaní s rovnakým štvrťrokom predchádzajúceho roka sa ekonomika eurozóny v štvrtom kvartáli 2014 podľa sezónne upravených údajov zväčšila o 0,9 % a v rámci celej EÚ vzrástla o 1,3 %. Za celý minulý rok ekonomika eurozóny vzrástla o 0,9 % a hospodárstvo celej EÚ posilnilo o 1,3 %.

 

Medzikvartálny aj medziročný hospodársky rast Slovenska bol v období októbra až decembra 2014 rýchlejší v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj za celú Európsku úniu. Slovenský hrubý domáci produkt (HDP) v záverečnom štvrťroku vlaňajška medzikvartálne posilnil o 0,6 % a medziročne sa zväčšil o 2,4 %. V rámci krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, najvýraznejší medzikvartálny rast počas októbra až decembra dosiahli Estónsko a Švédsko (zhodne 1,1 %), Maďarsko (0,9 %) a Nemecko, Španielsko a Portugalsko (zhodne 0,7 %).

 

Medzikvartálne zmenšenie HDP evidovali Cyprus (-0,7 %), Grécko (-0,4 %) a Rakúsko a Fínsko (zhodne -0,2 %).
Hospodárstvo USA v štvrtom kvartáli v porovnaní s tretím štvrťrokom posilnilo o 0,5 %. Oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka sa americká ekonomika v období októbra až decembra 2014 zväčšila o 2,4 %. Za celý 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies