Slovenský fotograf Š. Kliman je laureátom tohtoročnej Ceny európskeho občana

NETKY.SK • 21 September 2012, 11:51 • 2 min
Slovenský fotograf Š. Kliman je laureátom tohtoročnej Ceny európskeho občana

Slovenský fotograf Š. Kliman je laureátom tohtoročnej Ceny európskeho občana - Kultúra Informačná kancelária Európskeho parlamentu (EP) dnes odovzdala Cenu európskeho občana za rok 2012.

slovakia

left justify in out

img

Informačná kancelária Európskeho parlamentu (EP) dnes odovzdala Cenu európskeho občana za rok 2012. V priestoroch Európskeho informačného centra v Bratislave si ju prevzal slovenský fotograf Šymon Kliman za výstavu Beautiful people, ktorá pozostáva z portrétov Rómov.
      "Keď som videla jeho fotografiu Rómov, bola som zasiahnutá krásou tých ľudí. Bol to veľký kontrast, preto som ho navrhla na túto cenu," povedala na slávnostnom podujatí švédska europoslankyňa Anna Ibrisagic.
      Jej nomináciu schválila porota slovenských europoslancov. Jednou z nich je Anna Záborská. Pripomenula, že europoslanci sú zvyknutí vnímať direktívy a zákony, ale existuje umenie, ktoré nepotrebuje žiadne zákony, to môže prežiť každý sám. "Aby autor vytvoril tieto fotografie, nepotreboval európsku rómsku stratégiu, s ktorou sme sa my trápili. Jemu stačilo otvorené srdce," upozornila Záborská na vystavené farebné fotografie upravených Rómov.
      "Asi je to prestížne ocenenie, také ešte nemám. Samozrejme, že som poctený a nadšený. Dúfam, že mi to ešte viac otvorí dvere do Európy a chcel by som konečne vydať knihu s touto tematikou," povedal pre TASR Kliman.
      Výstavu už videli v ČR, Poľsku, Belgicku, Mexiku a inde. V apríli bola na Hviezdoslavovom námestí v centre Bratislavy pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov. Tam autor vybral 20 záberov veľkoplošných (1,5x1,2 metra) portrétov rómskych spoluobčanov rôzneho veku, nafotených v rokoch 2008 až 2011 v osadách v okolí Popradu, Kežmarku, Košíc, Moldavy nad Bodvou a inde. Netradičná expozícia predstavovala túto menšinu inak, ako ju často prezentujú médiá - v špinavom prostredí.
      "V osadách bez vody a kanalizácie žijú aj slušní Rómovia a so záujmom o vzdelanie. Ja takých poznám a ich som fotografoval vo vlastných príbytkoch a sviatočnom oblečení," zdôvodnil laureát.
      Európsky parlament odovzdáva Cenu európskeho občana od roku 2008. Vzdáva ňou hold výnimočným výsledkom jednotlivcov, skupín, združení alebo organizácií za šírenie myšlienok a hodnôt vzájomného porozumenia a integrácie. Každoročne má každý zo 754 europoslancov právo nominovať jedného kandidáta. Na Cenu európskeho občana tento rok ašpirovalo 61 kandidátov z 19 členských krajín Európskej únie. Zo Slovenska bolo ako prvé v roku 2009 ocenené Divadlo z Pasáže.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies