Slovenský film Sloboda pod nákladom bodoval aj v Kanade

NETKY.SK • 7 November 2016, 15:45 • 2 min
Slovenský film Sloboda pod nákladom bodoval aj v Kanade

BANFF - Film oceňovaného slovenského dokumentaristu Pavla Barabáša Sloboda pod nákladom bodoval aj v Kanade. V meste Banff, na jednom z najväčších festivalov nielen na americkom kontinente, ale i vo svete, získal cenu Best Film on Mountain Culture.

slovakia

left justify in out

Do medzinárodnej súťaže festivalu, ktorý sa už 40 rokov koná v strede Skalnatých vrchov, bolo vybraných 96 filmov z celého sveta. Medzinárodná porota ocenenie slovenského dokumentu Sloboda pod nákladom zdôvodnila slovami: "Kultúry na celom svete sú ohrozené, ak nie sú chránené a dodržiavané ľudské práva, keď je obmedzená sloboda. Tento estetický a skromný dokument nám umožňuje vnímať ducha ľudí, ktorí našli svoju slobodu pri nosení ťažkých bremien. Vykonávajú náročné remeslo, ktoré v iných horách už zaniklo. Cez pôsobivé obrazy zdôraznené citlivou hudbou a zvukmi prírody nám tento intímny portrét nosičov pracujúcich v slovenských Tatrách ukazuje, ako si človek vynášajúci náklad môže očistiť svoju dušu. Dá sa to chápať aj ako metafora obety, čo je dnes dosť nemoderný koncept. Ale práve obetavosť a schopnosť dávať iným môže pomôcť zachrániť miznúce kultúry."

 

Deväťdňový maratón horských filmov v kanadskom Banffe sa konal od 29. októbra do 6. novembra. Zúčastnilo sa na ňom takmer 40.000 divákov. Dokument Sloboda pod nákladom tam získal šieste festivalové ocenenie. Filmu, ktorý do slovenskej kinodistribúcie priniesla Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK) 6. septembra, sa darí aj v kinách. Dodnes videlo dokument viac ako 12.500 platiacich divákov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies