Slovenský film Koza zožal úspech v Toronte

NETKY.SK • 19 September 2015, 11:31 • 2 min
Slovenský film Koza zožal úspech v Toronte

TORONTO - Film slovenského režiséra Ivana Ostrochovského Koza má za sebou úspešné uvedenie na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte. Predstavili ho v sekcii Contemporary World Cinema, ktorá na festivalové plátno prináša najlepšie novinky svetovej kinematografie.

slovakia

left justify in out

Film zachytávajúci bývalého olympionika, rómskeho boxera Petra Baláža, prezývaného Koza, ktorý sa po rokoch bez tréningov rozhodne opäť vstúpiť do ringu, aby zarobil a zabránil svojej družke nechať si vziať dieťa, sa na prestížnom festivale stretol s úspechom.

 


Festivalové publikum ocenilo predovšetkým nesmiernu autenticitu a silný emotívny príbeh v hlavných úlohách s nehercami. Každé z troch verejných premietaní bolo za osobnej účasti režiséra Ivana Ostrochovského, producentov Mareka Urbana a Jiřího Konečného a hlavného protagonistu Petra "Kozu" Baláža. V diskusiách s tvorcami prejavili diváci záujem nielen o profesionálneho rómskeho boxera, ale aj o film a jeho nakrúcanie. „Každý festival je úplne iný. Kým v Berlíne sa ľudia na filme viac-menej zabávali a veľmi ich zaujímal skutočný život Petra, v Srbsku boli príbehom trochu vydesení. Tu v Kanade sa zase zaujímali zväčša o technickú stránku a filmárske veci,“ prezradil v rozhovore pre agentúru SITA režisér filmu.


Mesto Toronto si pre zaneprázdnenosť však pozrieť nestihli. „Hoci sa účasť na festivale môže zdať ako dovolenka, naše dni boli pracovne nabité rôznymi stretnutiami s potenciálnymi distribútormi či ľuďmi, s ktorými by sme chceli spolupracovať v budúcnosti. Som rád, že som si vôbec stihol pozrieť aspoň nejaký ten film, “ pokračoval Ostrochovský.


Fascinujúci portrét balansujúci medzi dokumentom a fikciou pripravovali takmer štyri roky a pred uvedením v kanadskej metropole ho mohli vidieť diváčky a diváci na filmových festivaloch v Európe, Ázii a Južnej Amerike. "Veľmi sme chceli predstaviť film aj americko-kanadskému publiku, čo sa nám vďaka Medzinárodnému filmovému festivalu v Toronte podarilo. Ten istý príbeh ľudia čítajú iným spôsobom a reakcie divákov v rôznych kútoch sveta sú pre nás silnou motiváciou do ďalšej práce,“ poznamenal na záver Ivan Ostrochovský.
V slovenských kinách film Koza premietajú od 10. septembra.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies