Slovenský film Koza premietnu aj na Medzinárodnom filmovom festivale Toronto

NETKY.SK • 20 August 2015, 12:17 • 2 min
Slovenský film Koza premietnu aj na Medzinárodnom filmovom festivale Toronto

BRATISLAVA - Slovenský film Koza o ceste bývalého olympijského boxera za jeho poslednou prehrou premietnu na Medzinárodnom filmovom festivale Toronto.

slovakia

left justify in out

Hraný debut režiséra Ivana Ostrochovského mal svetovú premiéru na Berlinale a uviedli ho už na 18 zahraničných festivaloch, odkiaľ si odniesol 11 ocenení. Ako jediný slovenský film sa teraz dostal do torontského výberu 56 snímok v sekcii Súčasná svetová kinematografia.

 

"Výberu prestížneho severoamerického festivalu v Toronte sa, samozrejme, veľmi tešíme. Je to pre náš film dôležitá brána do tohto teritória," uviedol pre médiá Ivan Ostrochovský. Režisér sa teší aj z toho, že na festivale sa osobne zúčastní hlavný hrdina jeho filmu Peter "Koza" Baláž. "Bude to pre neho určite veľký zážitok. Sme zvedaví, ako torontské publikum zareaguje na príbeh športovca, ktorý kedysi reprezentoval svoju krajinu vo svete a dnes žije na okraji spoločnosti," doplnil filmár, ktorý do Toronta pocestuje uviesť svoj hraný debut spolu s producentom Marekom Urbanom a scenáristom Marekom Leščákom.

 

Slovensko-český boxerský film zobrazuje príbeh Petra Baláža, prezývaného Koza. Pred 20 rokmi reprezentoval Slovensko na olympiáde v Atlante, dnes žije so svojou ženou a dieťaťom na hranici chudoby. Po rokoch bez tréningov sa starnúci olympijský boxer na invalidnom dôchodku rozhodne s vidinou zárobku vyraziť na cestu za svojou poslednou prehrou. So svojím manažérom Zvonkom sa vydávajú na "turné" naprieč Európou, v ktorom nejde o víťazstvá, ale o to, koľko úderov dokáže Koza zvládnuť. V úlohe Kozovho trénera sa predstaví bronzový medailista z OH v Moskve Ján Franek.

 

Jubilejný 40. ročník MFF v Toronte sa uskutoční od 10. do 20. septembra. O filme zo Slovenska napísal: "Vďaka mimoriadnym výkonom nehercov a zmazávaniu hraníc medzi dokumentom a fikciou je Koza silnou a naliehavou výzvou pre koncept autenticity v dnešnej kinematografii." K slovenským divákom sa snímka dostane 10. septembra v rámci najväčšej putovnej prehliadky filmov na Slovensku - Projekt 100.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona