Slovenský film Čistič je v hlavnej súťaži áčkového festivalu vo Varšave

NETKY.SK • 24 September 2015, 13:21 • 2 min
Slovenský film Čistič je v hlavnej súťaži áčkového festivalu vo Varšave

BRATISLAVA - Medzinárodný filmový festival Varšava, ktorého 31. ročník sa uskutoční v poľskej metropole od 9. do 18. októbra, patrí do skupiny tzv. áčkových filmových prehliadok. Medzinárodná federácia asociácií filmových producentov (FIAFP) vytvorila na základe viacerých kritérií zoznam festivalov, ktoré stoja na vrchole pomyselnej hierarchie filmových podujatí a byť súčasťou ich programu je pre filmy mimoriadnym úspechom.

slovakia

left justify in out

Okrem varšavského festivalu do kategórie "A" patria napríklad aj festivaly v Cannes, Benátkach či Berlíne. V hlavnej súťažnej sekcii MFF Varšava sa medzi 16 snímkami tento rok objaví aj slovenský film - mestská dráma Čistič režiséra Petra Bebjaka.

 

"Pre každého filmára je určite vecou prestíže mať svetovú premiéru filmu v súťaži áčkového festivalu, v našich kruhoch má také čosi svoju váhu a ja mám nesmiernu radosť," uviedol pre médiá Bebjak, pre ktorého je Čistič tretím celovečerným režisérskym dielom, po snímkach Marhuľový ostrov (2011) a Zlo (2012). "Za dôležitú, ale považujem aj úlohu dostať film do povedomia slovenských divákov. Ak uvedenie vo Varšave pritiahne k Čističovi pozornosť a diváci si ho prídu pozrieť do kina, budem mať radosť ešte väčšiu."

 

Čistič rozpráva príbeh Tomáša, ktorého osamelý život tvorí striktné opakovanie rovnakých činností. Ako pracovník pohrebnej služby sa živí čistením miest, na ktorých skonali ľudia alebo domáce zvieratá. Jeho stereotypné dni naruší až nová záľuba, ktorú objaví, keď je okolnosťami prinútený zostať skrytý v dome zákazníkov aj po skončení svojej práce. Tomáš začína tajne sledovať životy pozostalých priamo z ich domácností a bizarnému koníčku prepadá čoraz viac a viac. Situácia sa mu vymkne spod kontroly, keď sa zamiluje a rozhodne odhaliť, aké tajomstvo skrýva jeho láska Kristína a jej pochybný starší brat.

 

Herecké obsadenie drámy Čistič, ktorú v predpremiére 11. septembra uviedol piešťanský Cinematik, je zmesou mladých slovenských hereckých talentov a uznávaných hercov. Dve hlavné postavy stvárnili Noël Czuczor a Rebeka Poláková. V ďalších úlohách sa predstavia Kamil Kollárik, Jana Oľhová, Éva Bandor či Eugen Libezňuk. Film uvedú viaceré medzinárodné filmové festivaly. Do slovenských kín príde 15. októbra.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona