Slovenský filharmonický zbor cestuje na svetoznámy festival BBC PROMS

NETKY.SK • 1 August 2017, 17:11 • 2 min
Slovenský filharmonický zbor cestuje na svetoznámy festival BBC PROMS

BRATISLAVA - Slovenský filharmonický zbor čaká v auguste najprestížnejšia udalosť sezóny - účinkovanie na najväčšom festivale klasickej hudby BBC PROMS.

slovakia

left justify in out

Do Londýna cestujú členovia SFZ dnes so zbormajstrom Jozefom Chabroňom a manažérkou Marianou Kuškovou. Naša zborová jednotka sa na letnom festivale predstaví po 13 rokoch. Spolu s členmi BBC Symphony Orchestra, viacerými zbormi - Schola Cantorum of The Cardinal Vaughan, Memorial School, Tiffin Boys'Choir, BBC Singers a zahraničnými sólistami uvedú koncertné prevedenie opery Chovančina Modesta Petroviča Musorgského.

 

Dielo zaznie pod taktovkou jedného z najžiadanejších dirigentov súčasnosti Semyona Bychkova, s ktorým SFZ uvádzal toto dielo vo Viedenskej štátnej opere v novembri 2014. Koncertné uvedenie opery zaznie v londýnskej Royal Albert Hall 6. augusta. V úlohe Marfy sa predstaví mladá ruská mezzosopranistka Elena Maximova. BBC PROMS je najväčší festival klasickej hudby na svete. Každoročne trvá osem týždňov. Jeho 123. ročník sa koná od 14. júla do 9. septembra. Bohatá hudobná ponuka v centre Londýna prináša množstvo koncertov, workshopov, edukačných podujatí. Ide o festival s najdlhšou históriou.

 

Po prvý raz sa uskutočnil v roku 1895 z iniciatívy hudobného impresária Roberta Newmana. Od roku 1927 festival zastrešuje BBC a v roku 1930 vznikol Symfonický orchester BBC. Od roku 1941 sa podujatie koná v Royal Albert Hall. Festival sa od svojho založenia snaží pritiahnuť ku klasickej hudbe čo najviac ľudí všetkých vekových kategórií - lacným vstupným, neformálnym prostredím a pestrým programom. Je populárnou letnou kultúrnou udalosťou Londýna, každoročne sem pritiahne množstvo návštevníkov a prenosy koncertov je možné sledovať v televízii, rozhlase či na internete.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona