Slovenský deň Febiofestu predstavil Milana Lasicu

NETKY.SK • 30 Marec 2011, 07:57 • 2 min
Slovenský deň Febiofestu predstavil Milana Lasicu

Slovenský deň Febiofestu predstavil Milana Lasicu

slovakia

left justify in out

img

Štyri celovečerné snímky, v ktorých účinkoval Milan Lasica, uviedli dnes v pražskom Multikine CineStar v rámci Slovenského dňa organizátori 18. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Febiofest.

Divákom sa Lasica predstavil snímkou Utekajme, už ide v réžii Dušana Rapoša, Sladké hry minulého léta (Juraj Herz), Srdečný pozdrav ze zeměkoule (Oldřich Lipský) a prehliadku uzavrela nočná projekcia filmu režisérky Věry Chytilovej Pasti, pasti, pastičky.

„Za tie roky tu prešli všetci významní slovenskí tvorcovia. Herci od Milana Labudu, cez Martina Hubu, Magdu Vášáryovú, Emíliu Vášáryovú, Božidaru Turzonovovú. Takže je logické, že z tej generácie, ktorá má u českého diváka veľké renomé, má ju stále rád, pretože si ju stále pamätá, možno chýbal už len Milan Lasica. Na muške ho máme už niekoľko rokov, ale postupne sme to striedali, aby to spektrum hostí sa každý rok v niečom aspoň trošku odlišovalo,“ povedal pre TASR riaditeľ festivalu Fero Fenič.

Podľa jeho slov, Lasica ešte vo filme ako scenárista a herec nepovedal svoje posledné slovo. Fenič by tohto slovenského autora a herca videl rád v úlohe podobnej tým, ktoré kedysi stvárnil Jan Werich.

„Chcel by som vidieť Milana Lasicu ako postavu, ktorá bude absolútne vyvierať z neho. Môže to byť akákoľvek rola, ale rola v ktorej budem mať nielen herecký, ale aj autorský priestor. Milan Lasica je vo veku, kedy by takúto rolu ešte mal dostať,“ vysvetlil riaditeľ festivalu.

Samotný Milan Lasica by si rád zahral vo filme, ktorý by režíroval Jiří Menzel. O vlastnej filmovej réžii ale Lasica neuvažuje.

„Vznikli takéto ani nie ponuky, ale skôr nápady, že by som sa o to mohol pokúsiť, ale ja by som si to netrúfal. Myslím si, že byť filmovým režisérom je niečo veľmi náročné, na to treba strašne veľa skúseností. Aj napísať (filmový) scenár je niečo iné ako písať divadelnú hru, ktorá spočíva viac-menej na dialógoch. Aj ja som koketoval s myšlienkou, že budem filmovým režisérom – keď som mal 17 rokov. Ale teraz si myslím, že už je neskoro,“ poznamenal slovenský herec.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies