Slovenský Červený kríž, ale aj nemocnice na východe sú pripravené pomôcť

NETKY.SK • 21 Február 2014, 15:00 • 2 min
Slovenský Červený kríž, ale aj nemocnice na východe sú pripravené pomôcť

BRATISLAVA - Pohotovostné tímy Červeného kríža pracujú nepretržite na zmeny od novembra minulého roka, keď sa začali demonštrácie na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Prípadným utečencom z Ukrajiny je pripravený pomôcť aj Slovenský Červený kríž (SČK). Vývoj situácie na Ukrajine pozorne sleduje a dnes sa jej venoval aj na rannom zasadnutí svojho krízového štábu. SČK je v úzkom kontakte s Migračným úradom Ministerstva vnútra (MV) SR a s ďalšími zainteresovanými rezortmi. So svojím personálom a dobrovoľníkmi je "pripravený pomôcť zabezpečovať zdravotný dohľad, asistenciu pracovníkom záchytných táborov, prípadne poskytnúť utečencom humanitárnu pomoc ako napríklad prostriedky osobnej hygieny", agentúru SITA o tom informovala v tlačovej správe informovala Silvia Kostelná z SČK.

 

Slovenský Červený kríž oslovil svojich partnerov v Ukrajinskom Červenom kríži a vyjadril im podporu. "Zatiaľ nás priamo o pomoc nepožiadali, no sme odhodlaní a prichystaní podať našim blízkym kolegom a priateľom pomocnú ruku, či už vo forme finančnej alebo materiálnej," cituje tlačová správa prezidenta SČK Viliama Dobiáša.

 

Ako ďalej informoval SČK, vo štvrtok 20. februára bol zranený dobrovoľník Ukrajinského Červeného kríža, keď sa pokúšal poskytnúť zdravotnú pomoc zranenému počas nepokojov v ukrajinskom hlavnom meste, v Kyjeve. Medzinárodný Červený kríž dostáva podľa SČK ďalšie správy o tom, že personálu a dobrovoľníkom Ukrajinského Červeného kríža bránia poskytovať prvú pomoc a ochranu. "Červený kríž vyzýva všetkých rešpektovať špeciálny ochranný znak Červeného kríža a prácu zdravotníckeho personálu a dobrovoľníkov, ktorí v duchu princípov neutrality, nestrannosti a nezávislosti neúnavne poskytujú prvú pomoc a zdravotnícke ošetrenie zraneným." 


Pohotovostné tímy Červeného kríža pracujú nepretržite na zmeny od novembra minulého roka, keď sa začali demonštrácie v Ukrajine. "Za ostatné tri dni nepokojov poskytli pomoc viac ako 360 zraneným. Prvá pomoc je v duchu neutrality a nestrannosti poskytovaná obom stranám - demonštrantom i príslušníkom bezpečnostných síl. Pohotovostné tímy ranených odvážajú na nosidlách do bezpečnej zóny," upozorňuje SČK. 

 

Ako dodáva, partneri Medzinárodného hnutia Červeného kríža poskytujú finančnú i technickú podporu, ktorá umožňuje Ukrajinskému Červenému krížu zabezpečovať potrebnú pomoc. Medzinárodný výbor Červeného kríža má na mieste personál a rokuje s predstaviteľmi vlády aj s opozíciou. Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca vyčlenila prostriedky na prípravu dobrovoľníkov a potrebné vybavenie zo svojho núdzového krízového fondu, dodáva sa v tlačovej správe SČK. 

 

Na možné prijatie a ošetrenie vybraných traumatologických a chronických pacientov z Ukrajiny sú pripravené nemocnice skupiny siete Svet zdravia na východnom Slovensku. Slovenských pacientov by sa to nijak nedotklo. "Voľné lôžkové kapacity skupina nahlásila dnes ministerstvu zdravotníctva. Zatiaľ však sa v tomto smere neeviduje žiadny konkrétny dopyt alebo iný akútny stav," uvádza sa v tlačovej správe, ktorú SITA poskytol za spoločnosť Svet zdravia Tomáš Kráľ. Sieť regionálnych nemocníc Svet zdravia je prevádzkovateľ ôsmich nemocníc v Košickom, Prešovskom a Trenčianskom samosprávnom kraji a patrí do skupiny Penta Investments.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies