Slovenský bankový sektor aj naďalej odoláva šokom z eurozóny

NETKY.SK • 4 Júl 2013, 10:08 • 2 min
Slovenský bankový sektor aj naďalej odoláva šokom z eurozóny

BRATISLAVA - Slovenský bankový sektor aj v minulom roku dokázal odolať šokom z eurozóny a udržať si stabilitu. Vyplýva to zo Správy o stave a vývoji finančného trhu za rok 2012, ktorú na stredajšie (3.7.) rokovanie vlády predložila Národná banka Slovenska (NBS).

slovakia

left justify in out

Kapitálová pozícia bánk dosiahla vlani najvyššiu úroveň od roku 2005. Ponechali si totiž väčšinu ziskov z roku 2011. Celkový zisk slovenského bankového sektora však klesol medziročne o jednu tretinu. "Hlavným dôvodom bolo na jednej strane zavedenie osobitného a mimoriadneho bankového odvodu, na druhej strane nárast nákladov na kreditné riziko v portfóliu úverov a poskytnutých záruk," uvádza v správe NBS.

Nepriaznivo na banky vplýval pokles úrokových marží. Negatívom pre slovenské finančné domy naďalej ostáva tiež nepriaznivá situácia na trhu práce. Síce sa neprejavila v objeme zlyhaných úverov, v závere roka sa ale zvýšil tlak na finančnú situáciu domácností. Riziko v podnikovom sektore sa podľa centrálnej banky výraznejšie nemenilo. Zlým signálom bol len pokles exportu a stále nepriaznivá situácia v stavebníctve.

Celkovo aktivita slovenského finančného sektora počas minulého roka rástla. "Slovenský finančný sektor podporil pozitívny vývoj na finančných trhoch, mierne oživenie úverov na bývanie, ako aj pokračujúci rast finančných aktív domácností. Vďaka tomu naďalej stúpal objem aktív v bankách a majetok v poisťovniach, fondoch kolektívneho investovania a v doplnkových dôchodkových fondoch 3. piliera," konštatovala NBS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies