Slovenský a poľský TANAP a americký Rocky Mountain podpísali dohodu o spolupráci

NETKY.SK • 19 Apríl 2017, 16:00 • 2 min
Slovenský a poľský TANAP a americký Rocky Mountain podpísali dohodu o spolupráci

ZAKOPANÉ – Slovenský a poľský Tatranský národný park (TANAP a TPN) budú spolu s americkým Národným parkom Rocky Mountain spolupracovať aj ďalších päť rokov. V poľskom Zakopanom dnes podpísali sesterskú dohodu o vzájomnej spolupráci. Riaditeľ TPN v Poľsku Szymon Ziobrowski uviedol, že prvá dohoda bola podpísaná v roku 2007.

slovakia

left justify in out

"Základy spolupráce naštartoval ešte môj predchodca. Keď som nastupoval do funkcie, tak som prevzal kompletne pripravené podklady a zmluva sa podpísala," povedal riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko. Ako poznamenal, v Rocky Mountain nebol.

 

Z rozprávania však vie, že národný park v americkom Colorade je podobný tomu slovenskému, avšak má väčšiu rozlohu. "Majú podobnú návštevnosť ako my, avšak závidia nám našu biodiverzitu. V minulosti boli u nich veľké šelmy vystrieľané, preto majú problém s premnoženými jeleňmi," uviedol Majko. Riaditeľka Národného parku Rocky Mountain Darla Sidlesová potvrdila, že národné parky majú aj podobné prostredie, v ktorom sa nachádzajú.

Národný park z Ameriky a tie európske si budú medzi sebou vzájomne vymieňať informácie o manažmente, ochrane a ich údržbe. "V Amerike majú skúsenosti s reguláciou návštevnosti, rovnako majú digitálne spočítavanie turistov. Rozdiel je v tom, že sú na štátnej pôde," vysvetlil slovenský riaditeľ TANAP-u. Ako ďalej priblížil, v Rocky Mountain sa nenachádzajú medvede, čím sa od TANAP-u odlišujú.

Podľa Ziobrowskeho si na začiatku spolupráce bral európsky TANAP skúsenosti od Američanov. V súčasnosti je to podľa jeho slov na rovnakej úrovni. "Verím, že výmena skúsenosti je obojstranná pre všetky sesterské parky rovnako, pretože každý v niečom vyniká a každý má čo tomu druhému ponúknuť," povedal Majko.

 

Ziobrowski podotkol, že spolupráca medzi slovenským a poľským národným parkom je na dennej báze. "Najväčším projektom, ktorý sme si od Američanov vzali, je dobrovoľníctvo," povedal poľský riaditeľ. V Rocky Mountain pracuje viac ako 2700 dobrovoľníkov, na Slovensku a v Poľsku je ich minimum.

Tatranský národný park je najstarší národný park na Slovensku. Založený bol 1. januára 1949. Rozprestiera sa na území Prešovského a Žilinského kraja v okresoch Poprad, Kežmarok, Liptovský Mikuláš a Tvrdošín. Zaberá rozlohu viac ako 73.000 hektárov s ochranným pásmom vyše 30.700 hektárov.

Národný park Rocky Mountain je národným parkom v americkom štáte Colorado. Patrí medzi najväčšie americké národné parky.

 

Prírodné prostredie parku dotvára zhruba 150 horských jazier, ľadovce a viac ako 720 kilometrov riek a prameňov tečúcich cez vodopády hlbokými kaňonmi.

Tatranský národný park v Poľsku vznikol v roku 1954. Jeho rozloha je viac ako 211 štvorcových kilometrov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona