Slovenský a český realitný trh majú veľa spoločného, rozdielom je legislatíva

NETKY.SK • 7 Február 2018, 16:29 • 2 min
Slovenský a český realitný trh majú veľa spoločného, rozdielom je legislatíva

BRATISLAVA - Pre slovenský realitný trh je stále dôležité sledovať vývoj na tom českom. Mnohé trendy, zmeny a novinky z Čiech sú badateľné aj u nás, a to aj napriek tomu, že od spoločného štartovacieho bodu v roku 1993 sa trhy začali rýchlo rozvíjať rozdielne.

slovakia

left justify in out

Informoval vo svojej tlačovej správe realitný portál Nehnuteľnosti.sk, ktorý mapoval rozdielne znaky oboch trhov s nehnuteľnosťami po uplynutí 25 rokov od osamostatnenia oboch republík.

"Boli obdobia, kedy sa český realitný a finančný trh vzďaľoval od toho nášho. Deväťdesiate roky znamenali roztvorenie nožníc, keď sa Českej republike darilo úspešnejšie lákať zahraničné investície, developerský trh bol rozvinutejší, a to v oblasti logistiky, kancelárií ako aj rezidenčnej výstavby. Historická centralizácia kapitálu znamenala lepšie štartovacie pozície aj pre domáce podniky. Slovenský realitný trh mal zase obdobia, kedy ten český rýchlejšie dobiehal,“ hodnotí situáciu analytik portálu Nehnuteľnosti.sk Martin Lazík.

Pri hodnotení podobnosti slovenského a českého realitného trhu je podľa portálu charakteristické, že oba trhy s nehnuteľnosťami zaznamenali boom okolo roku 2008 a následné "spľasnutie realitnej bubliny". Rovnako slovenský aj český realitný trh zažívajú v ostatných rokoch výrazný nárast cien nehnuteľností. Podľa Eurostatu zaznamenal český rezidenčný trh medziročný nárast cien cez 12 % v treťom štvrťroku 2017, slovenský v rovnakom období 7,3 %. Na oboch realitných trhoch má výsadné postavenie hlavné mesto, kde sa Bratislava aj Praha výrazne odlišujú cenami nehnuteľností a aktivitou od ostatných miest. Možno vidieť aj markantné rozdiely medzi ostatnými mestami a vidiekom, kde je vysoká nezamestnanosť a nižšie platy, analyzuje podobnosti krajín realitný portál.

Hlavný rozdiel predstavujú úrokové sadzby na hypotéky, ktoré sa v českých bankách pohybujú o viac ako pol percentuálneho bodu vyššie ako u nás. Podmienky na hypotekárnom trhu sú teda mierne lepšie na Slovensku, vďaka o niečo nižším úrokovým sadzbám pri 3-ročnej a 5-ročnej viazanosti. Celkovo podmienky na hypotekárnom trhu patria na Slovensku, podľa realitného portálu, po dlhom čase k jedným z najlepších v Európe. Podmienky pre získanie samotnej hypotéky sú veľmi podobné. Rozdiel medzi slovenským a českým realitným trhom je po hypotékach aj v oblasti daňových povinností. Okrem dane z príjmu zostala v ČR v platnosti daň z prevodu nehnuteľnosti (po novele z roku 2016 nazývaná daň z nadobudnutia), a to na úrovni až 4 % z ceny nehnuteľnosti.

„Vzhľadom na podobnosť realitných trhov v oboch krajinách je pre slovenský realitný trh stále dôležité sledovať vývoj na tom českom. Mnohé trendy, zmeny a novinky sú badateľné aj u nás. Pre správne čítanie trendov však musíme poznať aj rozdielnosti, ktoré môžu spôsobiť lokálne výkyvy, a to najmä na úrovni legislatívnych rozdielností na oboch trhoch“, konštatuje Martin Lazík.

Online portál Nehnuteľnosti.sk pôsobí na slovenskom trhu v oblasti predaja a kúpy nehnuteľností na webe. Využívajú ho realitné kancelárie aj bežní občania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona