Minister Naď hovorí o zázraku! Slovensku sa podarilo evakuovať 28 ľudí z Afganistanu

NETKY.SK • 30 August 2021, 14:21 • 2 min
Minister Naď hovorí o zázraku! Slovensku sa podarilo evakuovať 28 ľudí z Afganistanu

BRATISLAVA - Záchranná operácia bola mimoriadne náročná vzhľadom na dramatickú situáciu v okolí kábulského letiska, kde došlo v uplynulých dňoch k viacerým útokom.

slovakia

left justify in out

Na Slovensko v pondelok priletí lietadlo Spartan z Afganistanu s 28 evakuovanými ľuďmi na palube. Sú medzi nimi ženy, deti a študenti.

 

Mimoriadne náročná akcia

O ďalších detailoch záchrannej operácie budú predstavitelia vlády informovať verejnosť v utorok (31. augusta). Informoval tlačový odbor Úradu vlády SR. 

 

Úrad vlády tiež uviedol, že záchranná operácia sa odohrávala v mimoriadne zložitých podmienkach a aj za prítomnosti slovenskej špeciálnej jednotky, ktorá v sobotu (28. augusta) priletela do Kábulu vojenským lietadlom a pôsobila na tamojšom letisku dve noci.

 

"Skupina ľudí z rezortov obrany, zahraničia, ale aj vnútra, ktorá sa na tejto akcii podieľala, pracovala bez prestávky niekoľko dní s obrovským nasadením. Vďaka ich vytrvalosti a dobrým medzinárodným kontaktom bola evakuácia úspešná. Osobitné poďakovanie patrí aj ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi (OĽANO) a ministrovi zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivanovi Korčokovi (nominant SaS)," uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO).

 

"Zázraky na počkanie a nemožné do troch dní! Nemám slov, ktorými by som opísal moju vďaku a obrovskú hrdosť na našich príslušníkov vzdušných a špeciálnych síl, ktorí úspešne zvládli ďalšiu mimoriadne náročnú evakuačnú operáciu v Afganistane," napísal na Facebooku minister obrany Jaroslav Naď.

 

 

Prečítajte si tiež: Obytnú štvrť pri kábulskom letisku zasiahla raketa! Pri útoku zomrela matka s dieťaťom

 

Situácia na letisku je dramatická

Dodal, že situácia počas uplynulých dní v okolí kábulského letiska bola dramatická a dostať ľudí cez kontroly Talibanu bolo náročné. "Preto naše poďakovanie patrí aj americkej strane, ktorá nám po celý čas vychádzala v ústrety a bez jej podpory by evakuácia týchto ľudí na úteku nebola možná," spresnil Heger.

 

Podľa Korčoka sa evakuovaní ľudia s väzbami na Slovensko nachádzajú v bezpečí mimo Afganistanu. "Môžem potvrdiť, že sme za dramatických okolností po dňoch intenzívnych rokovaní a vďaka profesionálnemu nasadeniu našich Ozbrojených síl SR a diplomatov evakuovali celkovo 28 ľudí," skonštatoval minister.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies