Slovenskú premiéru filmu Mirage uvedie hollywoodsky herec Isaach de Bankolé

NETKY.SK • 20 Marec 2015, 14:53 • 2 min
Slovenskú premiéru filmu Mirage uvedie hollywoodsky herec Isaach de Bankolé

BRATISLAVA – Moderný western Mirage otvorí dnes večer v Bratislave 22. ročník medzinárodného filmového festivalu Febiofest. Slávnostnú premiéru umocní prítomnosť hlavného predstaviteľa, hollywoodskeho herca Isaacha de Bankolé.

slovakia

left justify in out

"Práca na tomto westerne v maďarskej Puste o africkom futbalistovi bola pre mňa nová vynikajúca skúsenosť. Stala sa však chyba pri preklade textu, pretože ten futbalista mal byť beloch," vtipne konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii 57-ročný černošský rodák z Pobrežia Slonoviny Isaach de Bankolé.

 

Film maďarského režiséra Szabolcsa Hajdu vypovedá o rasizme, rovnoprávnosti, moci a slobode. Je to príbeh afrického futbalistu Francisa, ktorý na úteku pred spravodlivosťou nachádza úkryt na farme ďaleko od civilizácie, v bezhraničnej maďarskej prérii na veľkej rovine s nekonečným horizontom. Veľmi skoro zisťuje, že je to miesto moderného otrokárstva a farmu vedie šéf miestnej mafie. Francis sa ocitá uprostred najväčšieho zápasu vo svojom živote, v ktorom sa však nehrá o góly, ale o slobodu a hlavne prežitie.

 

V bývalom režime bola Pusta prosperujúci región s obrovskými husími farmami. Režisér tam vyrastal a chcel nakrútiť film, ktorý by zachytil pocit života na Puste a najmä, ako sa to zmenilo po páde komunizmu, keď v dôsledku ekonomických problémov prežilo len málo súkromných fariem. Ilegálne vládli na farmách bezcitní šéfovia, ktorí doslova zneužívali tamojších chudobných pracovníkov. Otvorené hranice umožnili príchod ľudí z rôznych etnických kultúr. Z niektorých sa stali kriminálnici a farmy boli útočiskom zločincov na úteku.

 

"Je to zjednodušený príbeh s prastarým vzťahom medzi utlačovateľom a utlačovaným. Všade, kde bol film, v Toronte, Izraeli, Rumunsku, ho ľudia vnímali v rôznych dimenziách a mohli vidieť aj svoju situáciu, ak sú nejako utláčaní. Film už bol na vyše 20 festivaloch na všetkých kontinentoch, ale až tu dnes bude mať pre mňa skutočnú premiéru. Táto premiéra bude ako kar po pohrebe, keď pre mňa už nastane upokojenie. Bez slovenskej pomoci z Audiovizuálneho fondu by tento film nevznikol," prezradil režisér Szabolcs Hajdu.

 

Okrem finančnej podpory má Slovensko vo filme zastúpenie v osobách ôsmich hercov. "Pre mňa to bola vzácna skúsenosť, aj keď som tam mal malú úlohu," povedal jeden z nich - Attila Mokos.

 

Isaach de Bankolé sa stal hercom náhodne. Objavili ho v uliciach Paríža, keď študoval za pilota. Má univerzitný diplom z herectva aj z matematiky. Na plátnach kín sa objavil vo vyše 50 filmoch. Je dvorným hercom režiséra Jima Jarmuscha. Hlavné úlohy stvárnil v jeho snímkach Hranice ovládania, Noc na Zemi, Ghost Dog - Cesta samuraja a Káva a cigarety. V roku 2000 ako režisér nakrútil film Traveling Miles, v ktorom aj hral. V roku 2006 stál po boku Daniela Craiga ako obávaný terorista Steven Obanna v hviezdnom filme Casino Royale. Je držiteľom francúzskeho národného filmového ocenenia Cézar.

 

Film Mirage (v maďarskom origináli Délibáb, čo v preklade znamená fatamorgána) prináša oddnes do domácej kinodistribúcie Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK).




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona